back to top

Ministar Katica o nizu incidenata u Sarajevu: “Svi trebamo postaviti jedno pitanje”

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica oglasio se o incidentima tokom prethodnog vikenda u Sarajevu, a koji su doprinijeli narušavanju osjećaja sigurnosti građana.

Katica tvrdi da su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i Uprave policije intenzivno radili i rade na rasvjetljavanju svih događaja i okolnosti.

Povodom događaja koji se desio sinoć u ulici Muse Ćazima Ćatića, a kojom prilikom je usljed upotrebe vatrenog oružja lakše tjelesne povrede zadobio maloljetnik, pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, rekao je Katica, intenzivno rade na rasvjetljavanju svih okolnosti ovog događaja.

Dodaje da će Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo obavještavati javnost o poduzetim mjerama u skladu sa odobrenjima postupajućeg tužioca.

Također, ističem da je jučerašnji slučaj na Grbavici koji je okarakterisan kao napad 4 nepoznate osobe na žensku osobu, u potpunosti rasvijetljen i da se radilo o krivičnom djelu nasilničkog ponašanja unutar jedne višečlane porodice uzrokovanom pokušajem prisilne udaje”, naveo je.

Zbog subjektivnog osjećaja javnosti o narušenoj sigurnosnoj situaciji i činjenice da se u javnosti često pojavljuju dezinformacije, Katica ističe da nije zadovoljan trenutnim stanjem, ali ne dozvoljava da se isključiva odgovornost pripisuje MUP-u Kantona Sarajevo – Upravi policije.

Objektivno gledajući, MUP KS – Uprava policije ima pokazatelje, statističke podatke, koji se odnose na različite vrste krivičnih djela, a koji pokazuju pozitivne pomake i dobre rezultate”, naveo je.

Kaže da ‘pitanje koje svi trebamo postaviti je zašto se vrši ovoliki pritisak na policiju i MUP Kantona Sarajevo, a ne i na druge faktore u društvu odgovorne za narušenu sigurnosnu situaciju?’

Policija nema neriješenih krivičnih djela ubistava, smanjen je ukupni broj krivičnih djela na području Kantona Sarajevo, a sve slučajeve koji su posljednjih mjeseci u fokusu javnosti policija je također rasvijetila, uhapsila počinioce i predala tužilaštvima.

Od početka ove godine zabilježeno je osam krivičnih djela sa upotrebom vatrenog oružja. U sedam slučajeva počinioci su identifikovani, pronađeni, lišeni slobode i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost tužilaštva, dok je osmi slučaj od 17.03.2024.godine i radi se na njegovom rasvjetljavanju”, stoji u njegovom saopštenju.

No, i pored toga, nastavio je Katica, u javnosti se nameće narativ krivice i odgovornosti policije u Kantonu Sarajevo za sve što je loše, iako je policija Kantona Sarajevo uvijek prva tamo gdje se nešto desi, rasvjetljava krivična djela, hapsi počinioce, te, kako je rekao, sprječava krivična djela.

Zašto se neko odlučuje da počini krivično djelo je mnogo kompleksnije pitanje i ne rješava ga policija. Kao društvo, trebali bi se više baviti odgovornošću tužilaštava, ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, sudova, centara za socijalni rad i odgojnih institucija koje bi trebale odgovoriti na pitanja zašto se pojedinci devijantno ponašaju, zašto su na ulici, zašto je zakazala porodica kao osnovna ćelija društva, zašto ne postoji saobraćajna kultura i tako dalje…

Zašto nemamo Zakon o probacijskog službi koji bi nam dao alate da se borimo protiv povratnika u činjenju krivičnih djela, odnosno kriminalnog povrata koji predstavlja društveno opasnu pojavu jer, evidentno je da policija hapsi počinioce, sud kažnjava, ali po izlasku oni nastavljaju činiti krivična djela. Ako zaista želimo poboljšanje sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, potrebna je dublja analiza uzroka kriminaliteta, a posebno krivičnih djela sa elementima nasilja”, stoji u zaključku saopštenja ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, nakon niza incidenata, u kojima su živote gubili i mladi ljudi, sinoć je u Sarajevu ponovo došlo do ranjavanja mladića rođenog 2007. godine, a za počiniocem se još traga.


sarajevskasehara.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima