back to top

Ministar Mijatović potpisao ugovore o poticajima komorama: Vlada FBiH povećala izdvajanja za sektor mikro, malih i srednjih preduzeća više od tri puta – Poslovne novine

Zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović danas je u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu potpisao ugovore o realizaciji projekta „Poticaj komorama“. Ukupna vrijednost ovog projekta je 300.000 KM i odnosi se na izdvajanje dijela sredstava iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH, u skladu sa Programom utroška sredstava, koji je Vlada FBiH usvojila odlukom donesenom na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta. Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH dodijeljen je iznos od 200.000 KM, a Obrtničkoj komori FBiH 100.000 KM.

Ministar Mijatović ovim povodom istakao je da je današnje potpisivanje ugovora prvo u okviru ovog programa, te najavio da će uskoro biti potpisani i ugovori o grantovima Federalnog ministarstva iz ovogodišnjeg Budžeta FBiH sa svim korisnicima Programa, od preduzetnika do potpornih institucija, sajmova, gradova i općina. Podsjetio je da je prošle godine, kada su potpisivani ugovori sa preduzetnicima, obećao da će budžetska izdvajanja za mala i srednja preduzeća i obrte u FBiH biti uduplana, ali da je Vlada uspjela povećati ove poticaje čak tri puta.

– Prošle godine smo imali zatečeno stanje i samo sedam miliona KM izdvojenih u Budžetu za subvencije malim i srednjim preduzećima. Ove godine u Federalnom budžetu je to 26,2 miliona KM. To znači da je Vlada više od tri puta povećala izdvajanja za sektor mikro, malih i srednjih preduzeća u Federaciji BiH. Ove godine konačno imamo i novi institucionalni zakonodavni okvir kada su u pitanju mala i srednja preduzeća. Usvojili smo Strategiju za razvoj male privrede u FBiH koja se sada nalazi u parlamentarnoj proceduri, te Zakon o društvenom preduzetništvu koji je jedan od uslova kada je u pitanju EU put Bosne i Hercegovine. S tim zapravo u prvoj godini mandata Vlada Federacije završava sve svoje zakonske obaveze za sektor mikro, malih i srednjih preduzeća – kazao je zamjenik federalnog premijera i ministar Mijatović.

Izrazio je zahvalnost predsjednicima komora na realizaciji dogovorene saradnje, te dodao da je ovo prvi put u zadnjih desetak godina da se direktno iz Budžeta FBiH izdvajaju sredstva za ove dvije komore.

– Sretan sam da danas počinjemo i da je ovo tek prvi korak naše saradnje, a obje komore su suštinski važne za razvoj ekonomije u Federaciji. Komorski sistem drži ekonomije zemalja širom Evrope i našeg regiona. Smatram da je ovo samo mali korak u jačanju institucionalne saradnje sa komorama. Više od 50.000 obrta u Federaciji BiH i više od 23.000 mikro i malih preduzeća zapravo čine život Federacije. Ovo izdvajanje je samo vraćanje dijela sredstava kroz stimulativne mjere za razvoj biznisa, a potrebno je kako bi imali konstantan rast i bruto društvenog proizvoda i broja radnih mjesta, i svega onoga čemu težimo, jer naša je obaveza da obezbijedimo bolji poslovni ambijent – kazao je ministar Mijatović.

Predsjednici dvije komore iskazali su zadovoljstvo što je Vlada Federacije BiH putem Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta prepoznala da je privredni i obrtnički komorski sistem vrlo značajan za razvoj poslovanja, a što, kako su naglasili, olakšava privrednicima i kompanijama da razvijaju biznise.

Jašarspahić je istakao da je ova finansijska podrška značajna za Privrednu komoru FBiH i njene članice sa više od 25 različitih sektorskih udruženja, jer će pomoći da budu vidljivije ključne aktivnosti koje tokom godine provode privredni subjekti na promociji svog rada, poslovnog ambijenta i investiranja. Također, Babić se uime 53.000 obrta na području FBiH zahvalio Federalnom ministarstvu na značajnim sredstvima koja su prvi put u iznosu od 100.000 KM dodijeljena Obrtničkoj komori FBiH s ciljem da sa kantonalnim komorama realizira projekte potrebnih edukacija, te organizacije okruglih stolova o Zakonu o obrtma i srodnim djelatnostima u FBiH, kao i primjeni drugih propisa važnih za poslovanje obrtnika. Istakao je i da će ova sredstva biti iskorištena za organizaciju okruglog stola međunarodnog karaktera, a omogućit će i kupovinu kompjuterske opreme za svih deset kantonalnih komora.

Izvor: ( poslovnenovine.ba / 033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima