back to top

MOGUĆE SE PREDOZIRATI KAFOM?

Za mnoge ljude, jutarnji ritual započinjanja dana sa šoljicom kafe je uobičajena praksa. Istraživanja potvrđuju da su Bosanci i Hercegovci visoko na listi najvećih uživaoca kafe, a neki pojedinci mogu odabrati alternativne izvore kofeina, poput energetskih napitaka ili kofeinskih pilula. Međutim, ključno je biti svjestan ograničenja konzumacije kofeina, jer prekomjeran unos može dovesti do negativnih učinaka na zdravlje.

Iako se svačija tolerancija na kofein razlikuje, postoji potencijalni rizik od trovanja kofeinom ili predoziranja. Znakovi prekomjerne potrošnje uključuju nervozne prste i ubrzan rad srca. U rijetkim slučajevima, intoksikacija kofeinom može rezultirati teškim simptomima, uključujući probleme s disanjem i napadima, s prijavljenim slučajevima smrtnih slučajeva.

Intoksikacija kofeinom nastaje kada osoba ima opasno visok nivo kofeina u svom sistemu, što dovodi do niza neprijatnih i teških simptoma. Prepoznavanje znakova i faktora koji doprinose riziku od predoziranja kofeinom ključno je za prevenciju.

moguće se predozirati kafom?
MOGUĆE SE PREDOZIRATI KAFOM?

Američka Uprava za hranu i lijekove definira granicu za zdrave odrasle osobe kao bilo šta više od 400 miligrama kofeina dnevno, što je ekvivalentno četiri ili pet šoljica kafe. Konzumacija nešto više od ove granice može izazvati anksioznost i razdražljivost, dok toksičniji efekti trovanja kofeinom postaju očigledni sa oko 1.200 miligrama, što je otprilike ekvivalentno 12 šoljica kafe.

Trovanje kofeinom može varirati od neugodnog do opasnog po život, utječe na srčani ritam, uzrokuje abnormalne otkucaje srca i potencijalno dovodi do zastoja srca. Gastrointestinalni problemi poput povraćanja i proljeva, kao i iscrpljivanje esencijalnih minerala poput kalija, također se mogu javiti zbog prekomjernog unosa kofeina. Iako je intoksikacija kofeinom rijetka, može postati smrtonosna, a većina slučajnih smrtnih slučajeva povezanih s kofeinom povezana je s visokim dozama kofeinskih pilula. Ako neko posumnja na predoziranje kofeinom, hitna medicinska pomoć je ključna. Hemodijaliza i aktivni ugalj mogu se koristiti za filtriranje kofeina iz krvi i sprječavanje apsorpcije u crijevima

MOGUĆE SE PREDOZIRATI KAFOM? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima