Sastojci:
- 900 g krompira
- 60 g jaja, lagano umućenih
- 230 g višenamjenskog brašna
- morska so sitnog zrna
Recept za domaće njoke:
Za pripremu njoka, prvo napunite veliki lonac hladnom vodom. Posolite vodu, isjecite krompir na pola i stavite ga u šerpu. Pustite vodu da proključa i kuvajte krompir dok ne omekša, otprilike 40-50 minuta. Izvadite krompir iz vode šupljikavom kašikom i ocijedite višak vode. Stavite krompir na dasku za sječenje i oljuštite ga. Sačuvajte vodu od krompira i oljuštite krompir dok je još vruć. Kada je krompir izgnječen, ostavite da se ohladi deset ili petnaest minuta.
Nakon toga umutite jaje i umiješajte ga u pire od krompira. Pospite brašnom sa vrha. Miješajte smjesu i dodajte brašno ako je potrebno. Zamijesite tijesto koje treba biti vlažno, ali ne ljepljivo. Isjecite ga na 8 dijelova i razvaljajte u valjuške debljine palca. Oblikujte njoke viljuškom i kuvajte ih u ključaloj vodi dok ne isplivaju. Izvadite ih i prelijte omiljenim sosom. Uživajte u jelu!
Izvor: ( aloonline.ba / 033.ba )