NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI I DVA DRŽAVLJANINA CRNE GORE

na američkoj crnoj listi i dva državljanina crne gore

Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) američkog Ministarstva finansija je na listu sankcionisanih sa zapadnog Balkana, zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti, dodala deset osoba i kompanije iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, a među njima su Davidović i Mićunović.

  • Branislav ‘Brano’ Mićunović decenijama je vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, datirajući još od vremena bivše Jugoslavije. Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrivao nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore. Mićunović je označen zbog odgovornosti ili saučesništva u, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u, korupciju vezanu za zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane vlade na zapadnom Balkanu ili trenutnih ili bivših vladinih zvaničnika na bilo kojem nivou vlasti na zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične dobiti ili političkih ciljeva, ili mito – navodi se u saopćenju te dodaju: 
  • Miodrag ‘Daka’ Davidović decenijama pere novac za kriminalne grupe, jačajući svoj uticaj i oblikujući svoje kriminalno preduzeće koje se bavi švercom cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori. Njegove korumpirane aktivnosti omogućile su napore Rusije da kompromituje nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa zemlje, uključujući napore da utiču na rezultate izbora. Takođe je impliciran u skandal koji je doveo do hapšenja Dragija Raškovskog, generalnog sekretara vlade Sjeverne Makedonije, ključnog saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva. Navodno je Raškovski primio mito od Davidovića kako bi imao sastanak s premijerom Zaevom radi promovisanja poslovnih interesa Davidovića. Od 1991. do 1992. Davidović je bio ministar trgovine u vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) u BiH, pišu Vijesti.me.

Ističu da se Davidović navodi kao odgovoran ili saučesnik ili direktno ili indirektno uključen u korupciju vezanu za zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane vlade na zpadnom Balkanu ili trenutnih ili bivših vladinih zvaničnika na bilo kojem nivou vlasti na zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksprorijacija privatne imovine radi lične dobiti ili političkih ciljeva ili mito.

  • Također, Davidović je označen zbog odgovornosti ili saučesništva u, ili direktnog ili indirektnog uključivanja u, akcije ili politike koje prijete miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo koje oblasti ili države na zapadnom Balkanu – dodaje se u odluci.

Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini označenih osoba, koja se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama ili je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD, blokirani su i moraju biti prijavljeni OFAC-u.

  • Osim toga, sve kompanije koje su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u ukupnom iznosu, 50 odsto ili više od jedne ili više blokiranih osoba takođe su blokirane. Sve transakcije od strane osoba iz SAD-a koje uključuju bilo koju imovinu ili interese u imovini označenih ili drugih blokiranih osoba su zabranjene, osim ako nisu odobrene opštim ili specifičnim dozvolama OFAC-a, ili izuzećem. Zabrane uključuju davanje bilo kakvih priloga ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od, za ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvih priloga ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od takvih osoba. Pored toga, finansijske institucije i druge osobe koje se angažuju u određenim transakcijama ili aktivnostima sa sankcionisanim pojedincima mogu biti izložene sankcijama ili biti predmet izvršnih mjera – navodi se u saopćenju.

(Vijesti.me)

The post NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI I DVA DRŽAVLJANINA CRNE GORE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 5 / 5. Broj glasova: 1

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima