Najbolja proširenja za Google Chrome za svakog programera!

Korisno ekstenzije ili ekstenzije za Google Chrome web pretraživač može uvelike poboljšati produktivnost i efikasnost bilo kojeg programera. Bez obzira da li ste programer početnik ili iskusan programer, uz kvalitetnu i odgovarajuću ekstenziju za Google Chrome vaše iskustvo programiranja može se podići na novi nivo.

Ekstenzije će vašem Internet pretraživaču dati dodatne opcije i alate, ili će dodatno poboljšati funkcionalnost samog pretraživača. Ova proširenja pretraživača također pomažu programerima da uštede vrijeme i novac, jer je velika većina ovih ekstenzija besplatna i laka za korištenje.

Najbolja proširenja za Google Chrome za svakog programera su u nastavku!

browserstack

BrowserStack

Vrlo korisno proširenje za Chrome za programere je svakako BrowserStack. Poznat je po trenutnom testiranju web stranica na mobilnom pretraživaču kao i na desktop pretraživaču. Omogućava postavljanje 12 pretraživača i smanjuje korisnikovo vrijeme potrebno za promjenu kartica pretraživača. Međutim, da biste koristili ovu ekstenziju, morate imati korisnički račun BrowserStack.

Neke od posebnih karakteristika ove ekstenzije:

Pomaže da trenutno vidite promjene.

 • Pomaže kod testiranja na više pretraživača.
 • Omogućava korisnicima da provjere ponašanje stranice u stvarnim korisničkim uvjetima.
 • Sa BrowserStackom možete direktno prijaviti greške.

 

lt debug

LT Debug

LT Debug Chrome ekstenzija je kreirana da pomogne programerima da testiraju i otklone greške koje se mogu pojaviti u njihovim web aplikacijama.

Možda ćete htjeti koristiti LT Debug zbog sljedećih karakteristika:

 

 • Ovo proširenje nudi izbor alata za pregled i analizu mrežnih podataka i identificiranje problema s performansama.
 • LT Debug je efikasan alat za programere koji žele da poboljšaju pouzdanost i performanse svojih internet aplikacija.
 • Jedna od važnih karakteristika LT Debug-a je mogućnost hvatanja i ispitivanja mrežnog saobraćaja, uključujući HTTP zahteve i odgovore i WebSocket saobraćaj.
 • Ekstenzija može pratiti vrijeme učitavanja web stranice, može identificirati resurse kojima je potrebno mnogo vremena za učitavanje i može analizirati performanse JavaScripta kako bi pomogla u identifikaciji problematičnih područja izvršavanja koda.
 • Ekstenzija daje programerima pristup kolačićima, lokalnoj pohrani i pohrani za sesiju, što može biti od pomoći kada isprobavaju funkcije povezane s autentifikacijom ili druge funkcije vezane za sesiju.

colorzilla

ColorZilla

ColorZilla je ekstenzija koja može brzo odrediti kod boje bilo koje tačke ili piksela na web stranici, što ga čini jednim od najboljih Chrome ekstenzija za programere. Neke od najboljih karakteristika ove ekstenzije su:

 • Web dizajneri, grafički dizajneri i svi drugi koji se bave bojom na svojim stranicama dok programiraju imat će velike koristi od ovog i sličnih proširenja.
 • ColorZilla generator gradijenta omogućava korisnicima da kreiraju linearne i radijalne gradijente sa različitim izborom boja i krajnjim tačkama.
 • ColorZilla je korisna ekstenzija za svakoga ko radi s bojama na webu i zahtijeva brzu i laku metodu za dobivanje kodova boja i stvaranje preliva.
 • ColorZilla može odabrati tačku ili piksel na web stranici i koristiti alat Eyedropper za dobivanje koda boje za tu tačku u različitim formatima, uključujući HEX, RGB i HSL.
 • U aplikaciju je također uključen uslužni program za odabir boja, koji korisnicima omogućava da odaberu boje iz palete i promijene njihovu nijansu, zasićenost i svjetlinu.

 

 

JSONView

JSONView je proširenje za Chrome za programere koji žele da se JSON dokumenti prikazuju u pretraživaču u čitljivijem formatu. Poželjet ćete koristiti ovu ekstenziju za sljedeće funkcije:

 • Format za razmjenu podataka JSON (“JavaScript Object Notation”) se često koristi za razmjenu podataka između servera i aplikacije koja radi preko Interneta. JSONView nudi isticanje sintakse za JSON dokumente, što olakšava identifikaciju parova ključ/vrijednost i drugih JSON komponenti podataka.
 • Ekstenzija vam takođe omogućava da potvrdite JSON podatke koristeći JSONLint uslugu, koja provjerava sintaksičke greške u JSON dokumentu i ispisuje korisne poruke o grešci ako ih pronađe.
 • Kada stranica sadrži JSON podatke, ekstenzija ih automatski prepoznaje. Formatira podatke u sklopivu strukturu stabla koju možete proširiti i skupiti da biste vidjeli podatke.
 • JSON podaci se obično prikazuju u kompaktnom formatu bez uvlačenja ili prijeloma reda, što može biti izazovno za čitanje i razumijevanje.
 • Instaliranje ekstenzije JSONView omogućava vam da pregledate JSON dokumente na strukturiraniji i organizovaniji način, što olakšava razumijevanje podataka koje oni sadrže.

 

 

Zahtjev

Requestly je još jedna ekstenzija za Chrome za programere, koja vam omogućava da uređujete HTTP(S) zahtjeve i odgovore. Osim toga, htjet ćete koristiti Requestly za sljedeće funkcije:

 • Ekstenzija se može primijeniti na mnoge zadatke kao što su pravljenje web stranica, testiranje i otklanjanje grešaka.
 • Možete koristiti Requestly za kreiranje pravila koja mijenjaju zahtjeve i odgovore na osnovu određenih okolnosti. Na primjer, možete promijeniti zaglavlja, dodati ili ukloniti parametre upita, preusmjeriti URL na drugu web stranicu ili čak možete umetnuti jedinstveni JavaScript ili CSS kod.
 • Uz Requestly, možete testirati koliko dobro vaša web aplikacija radi u različitim situacijama simuliranjem različitih mrežnih uvjeta, kao što su kašnjenje ili ograničenja propusnosti.

 

Obriši sesiju

Clear Session je popularna ekstenzija za razvojne programere Chrome-a koja vam omogućava da obrišete podatke o sesiji pregledavanja jednim klikom. Osim toga, Clear Session je pogodan za sljedeće funkcije:

 • Ovo proširenje može izbrisati svu historiju pregledavanja, keš memoriju, kolačiće i druge informacije koje vaš preglednik može sadržavati i zadržati.
 • Radi privatnosti ili da počnete od nule bez prethodno sačuvanih podataka, Clear Session će vam omogućiti da lako i brzo izbrišete podatke o sesiji vašeg pretraživača.
 • Ovo proširenje će vam omogućiti da kreirate izuzetke za čišćenje podataka za stranice za koje želite da napravite izuzetak. Osim toga, ako želite, uz pomoć ovog proširenja moći ćete izbrisati određene vrste podataka koji se odnose na web stranicu.

 

visbug

VisBug

VisBug je sveobuhvatna i jednostavna ekstenzija koja ima za cilj pomoći korisniku da poboljša svoje vještine web dizajna, kao i da stvori estetski ugodnije i korisnije web stranice. Adam Argyle, Googleov inženjer, razvio je ovo proširenje za Chrome za programere kako bi web dizajn učinio pristupačnijim i ugodnijim za svakog korisnika. VisBug se također ističe po sljedećem:

 • VisBug se može koristiti za grafičko uređivanje i modificiranje web stranica.
 • Alat nudi brojne funkcije, uključujući promjenu veličine i pomicanje komponenti, promjenu veličine fonta i boja, uključujući ivice i sjene, pa čak i promjenu HTML strukture web stranice.
 • Robustan alat za inspekciju je također uključen u VisBug, omogućavajući korisnicima da istraže i ispitaju strukturu web stranice, uključujući njenu DOM hijerarhiju, CSS stilove i svojstva pristupačnosti.
 • Korisnici ne moraju biti upoznati sa HTML ili CSS kodom da bi brzo promijenili izgled, tipografiju, boje i slike bilo koje web stranice koristeći VisBug.

 

Provjera pokvarenih veza

Ekstenzija Broken Link Checker pomaže programerima da pronađu neispravne veze koje postoje ili mogu postojati na web stranici. S obzirom na to, htjet ćete isprobati Broken Link Checker jer:

 • Neispravne veze upućuju na nepostojeće stranice i prikazuju poruku o grešci 404, a ova ekstenzija će vas upozoriti na postojanje takvih veza.
 • Ekstenzija pomaže programeru da pronađe i popravi neispravne veze. Da stvar bude bolja, ekstenzija ih može istaknuti na ekranu.
 • Kako bi poboljšali korisničko iskustvo svoje web stranice i SEO rangiranje, vlasnici web stranica mogu koristiti ovo proširenje za brzu provjeru neispravnih veza.

 

CSS Peeper

Uz CSS Peeper, možete ispitati CSS stilove primijenjene na bilo koju web stranicu, što također čini ovo proširenje jednim od najboljih Chrome ekstenzija za programere. Osim toga, CSS Peeper se ističe sljedećim karakteristikama:

 • Svrha proširenja je da olakša programerima i dizajnerima da izvuku korisne detalje o dizajnu web stranice, kao što su sheme boja, stilovi fontova i pozicioniranje.
 • Možete preuzeti kompletan vodič za stilove za bilo koju web stranicu, koji sadrži svaki CSS stil koji se koristi na toj web stranici, također koristeći CSS Peeper.
 • Ovo može biti koristan alat za programere koji trebaju modificirati CSS web stranica ili za dizajnere koji žele bolje razumjeti dizajn web stranica.
 • CSS Peeper je efikasan alat za sve koji se bave web dizajnom i web razvojem.
 • Pružanje brzog pristupa ključnim CSS informacijama može vam pomoći da uštedite vrijeme i pojednostavite svoj tok posla.
 • Postavljanjem kursora preko bilo kojeg CSS elementa na web stranici, CSS Peeper čini učenje lakšim i detaljnijim.

 

 

Window Resizer

Window Resizer je korisno proširenje za preglednik Chrome, za web dizajnere i programere koji žele testirati svoje web stranice i aplikacije na različitim veličinama ekrana i rezolucijama, bez prebacivanja između uređaja ili korištenja kompliciranih alata za testiranje. Rekavši to, ekstenzija Window Resizer se ističe po sljedećem:

 • Sve u svemu, ovo je vrlo koristan alat za web dizajnere i programere koji trebaju procijeniti kako njihove stranice i web aplikacije izgledaju na različitim veličinama ekrana i rezolucijama.
 • Uz pomoć ovog proširenja, možete brzo promijeniti veličinu prozora pretraživača koristeći Window Resizer na standardne širine ekrana, kao što su 800×600, 1024×768 i 1280×800, kao i na prilagođene veličine.
 • Možete koristiti ekstenziju da vidite kako će vaša web stranica ili web aplikacija izgledati na različitim računarima i mobilnim uređajima, uključujući laptope, tablete i pametne telefone.

 

ublock origin

uBlock Origin

Za korisnike Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge i drugih internet pretraživača, uBlock Origin će dobro doći. To je proširenje otvorenog koda i jedno od najboljih proširenja za blokiranje oglasa za Chrome programere.

 • Ekstenzija poboljšava vaše iskustvo pretraživanja interneta sprečavanjem malvera, tragača, iskačućih prozora i reklama.
 • Može se postaviti tako da omogući nenametljive oglase ili blokira oglase na određenim web stranicama.
 • Napredne funkcije uBlock Origin-a također vam omogućavaju da dozvolite ili blokirate web stranice, spriječite određene skripte i zaštitite od praćenja koje narušava vašu privatnost.
 • Proširenje ima reputaciju da je veoma “lagano” u smislu potrošnje resursa i da je samo po sebi veoma efikasno.

 

Napisao: Ivan Hečimović

Članak Najbolja proširenja za Google Chrome za svakog programera! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

sit.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima