NAJBOLJE NAMIRNICE ZA VAŠE SRCE

Ovaj neumorni organ neprestano radi pumpajući krv koja prenosi životno važne tvari. Bolesti srca su više od od svih drugih vrsta bolesti povezane upravo s prehranom. Srce je mišić koji mora raditi pod pritiskom i mora stalno pumpati krv kako bi se osigurao dotok kisika i hranjivih sastojaka u sve stanice naših tkiva i organa. Što su krvne žile prohodnije, što imamo manje ugruška u njima i što su stanice krvi fleksibilnijih membrana, srce lakše radi i ne treba uložiti dodatne napore za obavljanje svoje osnovne zadaće.

Danas se zna da je zapadnjački način prehrane, u kojem prevladavaju zasićene masti, aditivi, slatkiši, poguban za zdravlje krvnih žila, a time i srca. Način prehrane, poznat pod pojmom “mediteranska prehrana” sve se više nameće kao zlatni standard pravilne prehrane koji se mora usvojiti kako bi se sačuvalo zdravlje srca i krvnih žila, a ne radi se o nečemu revolucionarnom ili o nekom novom trendu u prehrani, već o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani koja osigurava organizmu sve nutritivno potrebne tvari.

najbolje namirnice za vaše srce
NAJBOLJE NAMIRNICE ZA VAŠE SRCE

Osnovni princip na kojima se temelji mediteranska prehrana je konzumacija proizvoda od cjelovitih žitarica, nekoliko puta tjedno pripremati različite mahunarke, koristiti djevičanska ili hladno prešana ulja, svakodnevno jesti voće i povrće, svježe i termički obrađeno; jesti plavu ribu barem jednom tjedno; piti nemasno mlijeko i koristiti proizvode od fermentiranog mlijeka; smanjiti konzumaciju mesa na dva puta tjedno, uz večernji obrok preporučuje se popiti čašu crnog vina; te konačno, jesti polako, žvakati dugo. Nakon obroka barem četvrt sata provesti u odmoru i opuštanju. Takvim načinom prehrane utjecat ćemo na unaprjeđenje zdravlja i funkcije srca, te spriječiti nastanak kroničnih degenerativnih upalnih bolesti.

Iako možemo reći koje su to najbolje namirnice za zdravlje srca, važnije je naglasiti da ono, kao i zdravlje cijelog organizam ovisi o našem životnom stilu, navikama i cjelokupnoj prehrani. Naime, u fokusu treba biti prehrana za zdravo srce. Naglasak je na prehrani, a ne na određenim namirnicama, zato što jedna namirnica, ma koliko bila bogata nutrijentima, ne može poništiti cjelokupno nekvalitetnu prehranu. Drugim riječima, nijedna namirnica pojedinačno nema moć transformirati naše zdravlje, već se uvijek gleda cjelokupna prehrana. Uvijek je “bolje spriječiti nego liječiti” i zato je važno usvojiti zdrave životne i prehrambene navike dok smo zdravi. jer nažalost, kada naše srce oboli, tada ćemo svejedno morati mijenjati životni stil i navike koje su nas do toga i dovele. 

NAJBOLJE NAMIRNICE ZA VAŠE SRCE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

Objavi oglas za posao
TNT RADIO

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima