back to top

NAJUKUSNIJA PJENASTA PECIVA – Aloonline.ba

Pjenasta peciva – sastojci:

1 kockica kvasca
300 ml mlijeka
2 jaja
3 kašike ulja
650 gr brašna
ulje

Pjenasta peciva – priprema:

U vanglu sipati mlako mlijeko i izmrviti kvasac i dodati 1 kašičicu šećera. Staviti i nekoliko kašika brašna i ostavite da se kvasac aktivira. Dodajte jaja, ostatak brašna, ulje i dobro obraditie tijesto da bude glatko.

Pokriti da odmori 30 minuta. Podijeliti na pola, pa oblikovati lopte i opet ostaviti pokriveno 10 minuta. Prvu loptu razviti za prst debljine u pravougaonik i sjeći šire trake. Seći na kraće trake, pa stavljati jednu preko druge i štapićem pritisnuti po sredini, a krajeve spojiti.

Ostaviti da odmore 10 minuta i pržiti u dubokom ulju. Posuti sa prah šećerom.

Drugo tijesto takođe razviti kao prvo, ali sjeći na duže trake, stavljati tri trake jednu na drugu pritisnuti štapićem i presjeći nožem po dužini i isplesti pletenicu. Redati u pleh, pa kad malo porastu premazati žumacetom i posuti susamom i krupnom solju.

Peći na 200 stepeni C 30 minuta da porumene. Odlična ideja za doručak.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima