Sastojci:
15 g kvasca
200 g kiselog mlijeka
50 ml mlijeka
50 ml vode
30 ml maslinovog ulja
400-450 g brašna
200 g sira
1 jaje
1 žumance, susam
malo šećera i soli
Priprema:
Mlijeko zagrijati, dodati kvasac i pola kašičice šećera. Kad kvasac zapjeni, dodati vodu, kiselo mlijeko, ulje i jaje. Postepeno dodavati brašno dok se ne dobije mekano tijesto. Dodati malo soli. Obraditi tijesto dok ne postane glatko, pa ga pokriti i ostaviti da odstoji 30 minuta. Razvući tijesto na pobrašnjenoj površini, isjeći na pravougaonike, pa svaki isjeći po vertikali i na gornji dio staviti komade sira te uviti u rolnicu. Redati u pleh obložen papirom za pečenje. Pokriti i ostaviti tijesto da odstoji, zatim premazati žumancetom, malo ulja i posuti susamom. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta. Nakon pečenja, pokriti kifle i ostaviti da malo odmore.
BONUS VIDEO:
IDEALNE ZA UŽINU Kifle sa kiselim mlijekom Aloonline.ba.
Izvor: ( aloonline.ba / 033.ba )