back to top

OBAVEZNO ISPROBAJTE: Čokoladni kolač sa dodatkom žestokog pića za prave ljubitelje

Sastojci:

– 12 kašičica maslaca

– 80 g kakaa

– 350 ml kafe

– 120 ml viskija

– 200 g bijelog šećera

– 150 g smeđeg šećera

– 250 g brašna 1

– 1/2 kašičica sode

– 3/4 kašičice soli

– 1/8 kašičice mljevenog klinčića

– 3 jajeta

– 2 kašičice ekstrakta vanilije

– 150 g nasjeckane čokolade

Postupak:

– Zagrijte rernu na 160 stepeni

– Kalup za tortu obima 25 cm premažite maslacem i pospite kakaom

– Na laganoj vatri zagrijte već skuvanu kafu, viski, kakao i maslac

– Kad se maslac otopi, umiješajte šećer pa maknite s vatre

– Pustite da se u potpunosti ohladi

– U jednoj posudi pomiješajte brašno, sodu, so i klinčić

– U drugoj posudi umutite jaja s ekstraktom vanilije

– Jaja postepeno dodajite u pripremljeni miks kafe, viskija, kakaa i maslaca

– Na kraju špatulom umiješajte suve sastojke i komadiće čokolade

– Prelijte smjesu u kalup i pecite otprilike sat vremena

– Čačkalicom isprobajte je li sredina pečena, pa izvadite kolač iz rerne

– Pustite da se u potpunosti ohladi prije rezanja

BONUS VIDEO:

Izvor: ( aloonline.ba / 033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima