Sastojci:
– 12 kašičica maslaca
– 80 g kakaa
– 350 ml kafe
– 120 ml viskija
– 200 g bijelog šećera
– 150 g smeđeg šećera
– 250 g brašna 1
– 1/2 kašičica sode
– 3/4 kašičice soli
– 1/8 kašičice mljevenog klinčića
– 3 jajeta
– 2 kašičice ekstrakta vanilije
– 150 g nasjeckane čokolade
Postupak:
– Zagrijte rernu na 160 stepeni
– Kalup za tortu obima 25 cm premažite maslacem i pospite kakaom
– Na laganoj vatri zagrijte već skuvanu kafu, viski, kakao i maslac
– Kad se maslac otopi, umiješajte šećer pa maknite s vatre
– Pustite da se u potpunosti ohladi
– U jednoj posudi pomiješajte brašno, sodu, so i klinčić
– U drugoj posudi umutite jaja s ekstraktom vanilije
– Jaja postepeno dodajite u pripremljeni miks kafe, viskija, kakaa i maslaca
– Na kraju špatulom umiješajte suve sastojke i komadiće čokolade
– Prelijte smjesu u kalup i pecite otprilike sat vremena
– Čačkalicom isprobajte je li sredina pečena, pa izvadite kolač iz rerne
– Pustite da se u potpunosti ohladi prije rezanja
BONUS VIDEO:
Izvor: ( aloonline.ba / 033.ba )