back to top

Obilježena 32. godišnjica bitke za naselja Kanari i Mojmilo

Brojne delegacije, članovi porodica poginulih, saborci i građani okupili su se u petak,10.maja, kod OŠ „Aneks“ kako bi odali počast šehidima i poginulim borcima i prisjetili se jedne od ključnih bitaka koja se vodila 10. maja 1992. godine u naselju Kanari, za odbranu brda Mojmilo.

Cilj neprijateljskih snaga bio je da osvajanjem brda Mojmilo presjeku grad i zauzmu strateške pozicije kako bi borcima Armije RBiH onemogućili odbranu. Međutim, uz velike napore naših boraca agresorske snage su poražene.

Pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić rekao je se radi o jednoj značajnoj borbi u kojoj su naši branioci pokazali neprijateljskim snagama da su i goloruki i bez teškog naoružanja spremni da brane svoje porodice i svoju domovinu.

„Danas smo ovdje kod OŠ „Aneks“, a bitka se desila malo iznad, gdje su se sukobile neprijateljske snage sa našim braniocima i htjeli su da zauzmu brdo Mojmilo i da presjeku naše linije odbrane. Radi se o jednoj veoma značajnoj borbi koja je možda i promjenila tok rata u ovome dijelu grada. Ono što su prvih dana naši branioci uradili kasnije je značajno preokrenulo tok onoga što su agresori htjeli da ostvare. Mi smo i tako goloruki pokazali da smo spremni da branimo svoju državu, svoje kuće, svoju djecu i porodicu“, rekao je Delalić.

Predsjednik Udruženja 101. motorizovana brigada Bajro Čomor istakao je da su agresorske snage znale koliki je značaj brda Mojmilo i da su pokušali na sve načine da ga osvoje, ali im to borci Armije RBiH i 101. motorizovane brigade nisu dopustili.

„Poslije 2. maja i bitke za Predsjedništvo BiH koja je bila jedna od odlučujućih bitaka, sljedeća destinacija neprijatelja je bila Brdo Mojmilo. Znali su veoma dobro značaj Brda Mojmilo i njegovim osvajanjem, odnosno ulice Podrinjske sa Vrbovskom i spajanjem sa kasarnom „Viktor Bubanj“ došli bi u situaciju da presjeku grad.  Zahvaljujući našim hrabrim borcima mi smo osujetili taj pokušaj i uništili im tenk, transportere, nanijeli im velike gubitke. Mojmilo je tada bilo jedini dominantniji objekat na prstenu oko Sarajeva. Zahvaljujući Mojmilu dešavale su se kasnije bitke za Žuč, bitke za Hrasno Brdo, sve ono što se kasnije dešavalo uslijedilo je zahvaljujući odbrani brda Mojmilo. Da su oni ovdje postavili svoje artiljerijske položaje i svoje topove i tenkove, ne bi se mogli odbraniti ni na Žuči,“, rekao je predsjednik Uduženja 101. motorizovana brigada Bajro Čomor.

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović poručio je da je mjesec maj bio jedan od najtežih mjeseci kada je u pitanju agresija na našu domovinu, ali da su hrabri borci Armije RBiH ipak uspjeli da odbrane našu domovinu, dodao je da je veoma važno da na našu djecu prenesemo emocije i ljubav prema domovini, da budemo složni i pomognemo im da izgrade BiH.

Program obilježavanja ove značajne godišnjice za odbranu naselja Kanari i Mojmilo upotpunjen je recitalom učenika Osnovne škole “Aneks”.

 

PRESS OPĆINE


www.novigradsarajevo.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima