back to top

Obilježena godišnjica bitaka vođenih za odbranu herojskog naselja Sokolje

U Naselju heroja Sokolje, kod spomen – obilježja šehidima i poginulim borcima, danas je obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu ovog herojskog naselja od agresora. Agresori su ovo naselje granatirali iz svih raspoloživih sredstava i bezuspješno pokušavali da ga osvoje. U periodu od 1992-1993. godine ovdje su se odigrale četiri velike pobjedonosne bitke 9. maja i 01. decembra 1992. godine, te 27. januara i 18. marta 1993. godine.

Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen – ploču i odale počast hrabrim vitezovima domovine Bosne i Hercegovine, onima koji su za odbranu ovog naselja i domovine položili svoje živote.

Održan je i čas historije kao podsjetnik na heroje kojisu nam omogućili da živimo slobodnoj državi Bosni i Hercegovini. Kemal Avdagić učesnik u herojskim bitkama vođenim za odbranu ovog naselja od agresora rekao je da za njega 18. mart 93. predstavlja najteži napad od svih kojima je svjeočio tokom agresije na našu domovinu.

„Kada me pitaju koji je najteži napad bio, meni je on bio najveći, jer je imao najveću širinu udara, tada je napadnuta naša linija odbrane na izvoru i prema Zabrđu, i tu su dva bataljona, i treći i drugi, sa ostatkom brigade i ostalih bataljona, vodili herojsku bitku i uspjeli su da četnike vrate na početne položaje. Tog dana, u toj bici, ja nisam direktno učestvovao, ali bio sam tu i gledao kako kraj kuće trče borci moje čete prema Sokolju, svi sa osmijehom na licu, kao da idu na neku utakmicu“, prisjetio se Avdagić herojskih dana iz naše ne tako davne ratne prošlosti.

Vojska nije mogla pobijediti narod naselja koja su graničila s kasarnom u Rajlovcu

Pristunima se obratio i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić koji je poručio da treba da izvučemo pouku iz naše prošlosti i naglasio da nam i danas treba više odlučnosti kako bismo pobijedili sve one koji žele da izvrše bilo kakav atak na našu državu.

„Danas smo u organizaciji Udruženja druga viteška motorizovana brigada obilježili godišnjicu bitaka koje su se dešavale za odbranu Naselja heroja Sokolje. Ovo naselje ponijelo je to ime upravo zbog herojstva boraca koji su odbranili napade na Sarajevo, koji su išli iz ovog pravca kasarne Rajlovac. Kasarna Rajlovac ima površinu veću od deset hektara , ili više od hiljajdu duluma. To je bila jedna od najvećih kasarnih JNA u Bosni i Hercegovini, puna naoružanja, vojske, i ovdje postoji jedno svjedočanstvo o tome da vojska nije mogla pobijediti narod naselja Sokolje, Briješće, Boljakov Potok koja su graničila s tom kasarnom“, poručio je načelnik Efendić.

Dodao je da moramo biti svjesni svega i sjećati se, biti čvrsti u našim odlukama i ne pristajati na kompromise ukoliko oni znače atak na našu državu ili njeno rušenje.

„Bilo bi važno da mi možemo izvući pouku jednu iz svega ovoga što se dešavalo, a to je, da vojska narod koji je svjestan ne može da pobijedi. Ali onaj narod koji nije svjestan, bojim se da ga može pobijediti bilo ko, ne samo vojska. Svjedočili smo također jednom događaju sa početka agresije, gdje su iz kasarne Rajlovac tražili od stanovništva ovih prostora da predaju oružje koje su imali. Da su oni predali to oružje, to bi se zvalo kompromis, ali danas Sokolja ne bi bilo. I zaista je vrijeme da i u drugim bitkama za državu Bosnu i Hercegovinu pokažemo jednu odlučnost umjesto kompromisa, jedno odlučno NE svakom ataku na državu Bosnu i Hercegovinu“, zaključio je načelnik Efendić.

Svaka kuća ima svog heroja

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović podsjetio je na hrabre borce koji su se borili da odbrane Naselje heroja Sokolje od agresora  i poručio da ovdje svaka kuća ima svog heroja.

„Ovdje imamo tri datuma koja su povezana i ovdje nema kuće koja nema svog heroja. Zato i jeste herojsko naselje  i zato se sjećamo i ne dozvoljavamo da se zaboravi. Na ovaj način sjećamo svih heroja. Apelujem da djeca pitaju svoje roditelje, amidže, daidže, ujake da im pričaju o svojim doživljajima i događajima koji su se dešavali u herojskom naselju Sokolje“, kazao je ministar Osmanović.

Naši borci i heroji krvlju su odbranili Bosnu i Hercegovinu

Predsjednik Udruženja „Druga viteška brigada Sado Šatrović poslao je poruku da se država ne stiče lako i da i u teškim vremenima nema odstupanja. Dodao je da su naši borci i heroji krvlju odbranili Bosnu i Hercegovinu i uprkos teškim i jakim napadima agresora nikada nisu odustali.

„Možemo reći da su borci sa Sokolja i borci Druge viteške u četiri navrata odbili jake agresorkse napade. Mi smo uvijek smogli snage i uspjeli da neprijatelje vratimo i da im nanesemo teške gubitke. Nakon 18.03.1993. neprijatelju nikada nije palo na pamet da napadne ovo naselje. Poruka je da se država ne stiče tako lako, da smo mi herojskom borbom 1992. pokazali da smo zaslužili državu i da nam država nije poklonjena, da smo je krvlju stekli i da su mnogi naši uzoriti šehidi i poginuli borci dali život za odbranu države BiH, a država se mora braniti i u teškim vremenima i nema odsutpanja“, poručio je Sado Šatrović.

U okviru programa učenici OŠ „Sokolje“ izveli su recital pod nazivom „Bosna“.

Obilježavanju bitaka za odbranu Naselja heroja Sokolje prisustvovali su i cvijeće položili delegacija Općine Novi Grad Sarajevo predvođena općinskim načelnikom Semirom Efendićem, predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović i vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, predstavnici Udruženja „Druga viteška Novi Grad“, Ministarstva za boračka pitanja KS, Komisije za boračka pitanja OV Novi Grad Sarajevo, „1. slavne – viteške brigade“, Udruženja „Naši heroji“, MZ „Naselje heroja Sokolje“, političkih partija, kao i članovi porodica poginulih, saborci, prijatelji i građani.

Povodom slavnih pobjeda izvojevanih u bitkama za odbranu naselja Sokolje, večeras će biti održana i akademija posvećena odbrani herojskog naselja Sokolje uz bogat kulturno – umjetnički program

 


www.novigradsarajevo.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima