back to top

Od danas bez uputnica za pacijente koji prelaze iz jedne klinike u drugu

Održan prvi radni sastanak ministra Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Enisa Hasanovića sa direktorima najvećih zdravstvenih ustanova u Sarajevu – v.d. dir. Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prim. dr. Alenom Pilavom, dir. Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš’ prof. dr.Ismetom Gavrankapetanovićem, dir. JU Doma zdravlja KS doc.dr. Abelom Baltićem, te predsjednikom Ljekarske komore KS, dr. Rifatom Riadom Zaidom.

Razgovaralo se na temu međusobne koordinacije rada ustanova i pripreme boljeg funkcioniranja u sistemu e – uputnica ( elektronskog naručivanja ).

Doneseni su zaključci kako bi se što prije krenulo u realizaciju i implementaciju prijedloga za reorganizaciju u zdravstvu:

-Formiran je Odbor za hitnu koordinaciju i komunikaciju sastavljen od pomoćnika ministra i pomoćnika direktora čiji je zadatak koordiniranje svih aktivnosti koje su dogovorene na sastanku- komunikacija između ustanova, sa akcentom na međusobno upućivanje pacijenata.

-Zadatak Odbora je da do narednog sastanka pripremi konkretne prijedloge o unapređenju funkcioniranja zdravstvenog sistema.

-Komisijama je naloženo da u narednom periodu dostave idejne projekte rješavanja zajedničkih problema sa ciljem kvalitetnije komunikacije među ustanovama, te da se olakša tzv. “put pacijenta”.

Nema potrebe za uputnicama iz ambulanti porodične medicine kako je do sada bio slučaj.

-Bez uputnice kada se prelazi sa klinike na kliniku unutar KCUS-a ili iz Opće bolnice na KCUS.

-Onkološki pacijenti će imati jednu uputnicu za kompletan proces liječenja i akutni tretman.

Naši ciljevi su konkretni koraci kako bi promijenili narativ u oblasti zdravstvene zaštite i usluge, a već idemo i u smjeru proširenog obima prava pacijenata.

Lejla Moćević, stručni saradnik za odnose s javnošću

judzks.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima