back to top

Oglasio se premijer Nihad Uk povodom sigurnosne situacije: “Prevaziđimo političke razlike i zajednički radimo na rješavanju problema”

Povodom aktuelne sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, premijer KS Nihad Uk uputio je poruku građankama i građanima KS.

Njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

– Primarno opredjeljenje Vlade je sigurnost naših građana. Nastavit ćemo snažno da se borimo i pronalazimo rješenja koja će obezbijediti da naše ulice budu sigurne za svakog pojedinca. Nećemo dozvoliti da strah ili nesigurnost obuzmu javnost i da neprovjerene informacije budu naš svakodnevni narativ.

Kako su me izvijestili ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i policijski komesar Uprave policije MUP-a KS, policija radi sve što je u njenoj moći da otkrije počinitelje nedavnih incidenata koji su uznemirili građane Kantona Sarajevo.

Prisustvo policijskih snaga na terenu je pojačano, a naša odlučnost da održimo mir i sigurnost u našem kantonu ostaje neupitna. Ovo je prilika da se javno zahvalim policajcima koji intenzivno rade na rasvjetljavaju zločina.

Kao dio sistemskog rješenja problema sigurnosti u Kantonu Sarajevo vidim povezivanje sektora na svim nivoima vlasti. Efikasnom saradnjom i koordinacijom sektora, poput policije, obrazovanja, zdravstva, stvarat ćemo bolji sigurnosni ambijent.

Vlada KS u proteklom periodu je kadrovski i materijalno ojačala našu policiju. Najprije upošljavanjem 200 policajaca u prošloj godini, 250 u ovoj, nabavkom kamera za najprometnije raskrsnice, novim statičnim radarima na najfrekventnijim ulicama.

Vjerujem da će ove milionske investicije u kadrovske i materijalne potencijale policije, vrlo brzo pokazati efekte sigurnosti na našim ulicama.

Bezbjednost građana u Kantonu Sarajevo ne treba i ne smije biti predmet političkih sukoba ili razmirica. Sigurnost i dobrobit svih građana mora biti prioritet neovisno o političkom opredjeljenju.

Samo kroz zajednički angažman svih političkih opcija i institucija svih nivoa vlasti, stvorit ćemo stabilno i sigurno okruženje u kojem će se svaki građanin osjećati zaštićeno i slobodno. Važno je da prepoznamo da je sigurnost građana iznad svih političkih interesa i da svu energiju u ovom momentu usmjerimo ka njenom unapređenju.

Stoga, pozivam sve da prevaziđemo političke razlike i da zajednički radimo na rješavanju problema koje očito imamo. Bezbjednost na ulicama, u institucijama, generalno u društvu, treba biti naš zajednički cilj. O tome ćemo razgovarati na Hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, čiji termin smo danas zakazali.

Pozivam građane da ostanu mirni i da nam pomognu u očuvanju reda i sigurnosti. Uvjeren sam da ćemo skupa lakše prevazići ove izazove – naveo je Uk.


sarajevskasehara.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima