back to top

Općina Centar: Škola stripa prima nove polaznike

Javna ustanova „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ poziva sve zainteresovane za upis u besplatan kurs škole stripa. Kurs, koji će biti održan u prostorijama Centra u Mis Irbinoj ulici na broju 18, prvenstveno je namijenjen srednjoškolcima, koji ne moraju imati prethodno predznanje.

Besplatan kurs koji vodi Majo Pavlović, sarajevski strip autor, vizuelni umjetnik i nastavnik likovne kulture. Polaznici kursa će tokom tri mjeseca trajanja škole stripa učiti šta je to strip, kako je nastao i razvijao se kroz historiju i koji su njegovi osnovni elementi i forme. Razvijaju svoje ideje kroz pisanje tzv. sinopsisa (kostura priče), uče kako se piše scenarij (faze rada) i načine pisanja istoga. Pristupa se kreiranju likova, crtanju skica i originalnih tabli stripa, tzv. tuširanje, kolorisanje (po izboru) i upisivanje teksta u oblačiće. Kroz sav ovaj period, polaznici se upoznaju sa poznatim djelima iz oblasti devete umjetnosti, često i kroz multimedijalne prezentacije a svakako i preko originalnih strip izdanja. Svi zainteresovani mogu se prijaviti popunjavajući elektronski formular na web stranici Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“, koja je realizator ovog projekta uz finansijsku podršku Općine Centar: https://centarkulture.ba/courses/skola-stripa/

Majo Pavlović je sarajevski strip autor, vizualni umjetnik i nastavnik likovne kulture u Osnovnoj školi „Čengić Vila I“. Objavio je tri kolekcije kratkih horor stripova kao i tri grafičke novele, zajedno sa svojim prijateljem Amirom Hadžićem. Napisao je nekoliko članaka o stripu za domaće i strane revije: „Bosona“i „Zeszyty Komiksowe“. Od 2006. godine vodi Školu stripa u JU „Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“. Organizirao je preko deset izložbi stripa u Sarajevu,te njegove originalne table stripa bile su izložene na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama, od Sarajeva preko Beograda do Luzerna.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima