back to top

Otkloni nepotrebne softvere na Windows-u kako bi oslobodio prostor za skladištenje!

Novi desktop i laptop računari sa Windows operativnim sistemom dolaze sa velikim brojem preinstaliranih softvera za posao i zabavu. Međutim, mnogi od tih softvera su nepotrebni i zauzimaju dragocjen prostor za skladištenje koji se mogao koristiti na bolje načine.

Ovdje su neki od ovih softvera koji zauzimaju mnogo prostora i koje biste mogli odmah ukloniti sa svog računara.

 

Šta su tačno ovi softveri?

Ponekad se na našim računarima nađe više aplikacija koje obavljaju istu funkciju. Korisnici bi trebali eliminirati verzije koje im nisu potrebne kako bi ubrzali svoj sistem.

Drugi softveri možda ne usporavaju računar samim svojim postojanjem, ali mogu dodati nered u menije i opcije, zbog čega imaju previše suvišnih mogućnosti.

  1. Bing Maps

Jedan od softvera koji se često pominje je Bing Maps. Iako nije loša aplikacija, Google Maps je ipak vodeći kada je u pitanju navigacija, pokrivenost i informacije.

Bing Maps je osnovni alat za navigaciju, dok Google Maps pruža mnogo više od samog osnovnog navigacijskog alata. Razlika između ova dva softvera je ogromna u korist Google Maps-a.

otkloni nepotrebne softvere na windows-u kako bi oslobodio prostor za skladištenje!

  1. Adobe Acrobat Reader

Adobe Acrobat Reader je nekada bio neophodan za pregled PDF datoteka, ali danas postoje mnogo bolje alternative za jednostavan prikaz PDF-a, poput Google Chrome ili Microsoft Edge.

winzip i winrar

  1. Feedback Hub

Feedback Hub je aplikacija za pritužbe i prijedloge vezane za Windows i njegove funkcije, ali često ne donosi konkretne promjene. Ukoliko niste strastveni korisnik Windowsa koji želi aktivno sudjelovati u poboljšanju sistema, možda bi bilo bolje izbrisati ovu aplikaciju s računara.

windows 11 media player

  1. Windows Media Player

Windows Media Player i dalje postoji sa svojim zastarjelim sučeljem, ali mnogi korisnici sada preferiraju VLC za reprodukciju medija jer podržava širi spektar formata.

asus armory sanduk

  1. WinZip i drugi Zip softver

Softveri poput WinZip i WinRAR nisu neophodni korisnicima Windowsa jer postoje alternativne opcije za rad sa .zip folderima koje integrirane funkcije u File Exploreru.

asus armory sanduk

  1. Softver proizvođača računara

Softver proizvođača računara može imati korisne funkcije, ali često sadrži nepotrebne opcije koje smanjuju performanse računara. Na primjer, Asus Armory sanduk može biti koristan, ali može biti pun bugova i zauzimati resurse bez potrebe.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Nepotreban softver na Windows-u, čije brisanje oslobađa prostor za skladištenje! prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / Sit.ba )

sit.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima