back to top

Otvaranje izložbe o genocidu u Srebrenici u Sarajevskoj općini: Potresne slike svjedoče o strašnom vremenu.

U spomen na tragične događaje u Srebrenici, povodom 29. godišnjice genocida koji se dogodio 11. jula 1995. godine, danas je u galeriji Općine Novi Grad Sarajevo otvorena izložba “Ars Memoriae”.

Radi se o reinterpretaciji izložbe koja je prvi put predstavljena 2015. godine u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima, povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na izložbi su predstavljeni radovi umjetnika koji kroz svoja umjetnička djela pružaju vizuelnu posvetu i sjećanje na genocid u Srebrenici. Umjetnici uključeni u izložbu su Danilo Krstanović, Juliett Walker, Elma Čaušević-Mujezinović, Danis Lan Fejzić i Adis Elijas Fejzić.

Postava je osmišljena kao kolaž različitih autorskih senzibiliteta koji se postavljaju u jedinstveni vizualni koncept. Svaki autor, sa svojim ličnim i profesionalnim iskustvom, autentično govori o srebreničkoj, ali i ukupnoj bosansko-hercegovačkoj tragediji.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić koji je istakao da je ova izložba samo mali doprinos koji lokalna zajednica daje za očuvanje memorije o genocidu u Srebrenici, te naglasio važnost težnje ka pravdi i odbrani od zla.

„Već nekoliko godina unazad naša Galerija prati temu 11. jula, datuma obilježavanja genocida u Srebrenici. Ova izložba je dio toga i mali doprinos naše lokalne zajednice kako bi se adekvatno obilježili svi važni datumi i događaji za našu općinu i Bosnu i Hercegovinu. Također, nedavno smo završili veliki cvijet Srebrenice na kružnom toku u ulici Džemala Bijedića, vjerovatno najveći po dimenziji u cijeloj BiH“, istakao je Efendić.

Poruka je da se ne smije dopustiti da zlo samo sebe pobjedi. Mi moramo biti jaki i ne smijemo dozvoliti da budemo poniženi. Naučimo iz prošlosti i težimo ka pravdi i odbrani od zla“, istakao je Efendić.

Autor koncepta izložbe, Adis Elijas Fejzić, istakao je da je cilj izložbe podsjetiti na genocid u Srebrenici i naglasio da se kroz sjećanja može roditi nada da postanemo bolji ljudi.

“Ova izložba je jedna od reinterpretacija izvorne izložbe ‘Umjetnost sjećanja’. O Srebrenici se ne može puno reći, osim da je to tragedija koju ne možemo riječima opisati. Umjetnici govore kroz svoje radove kako bi oživjeli sjećanja i možda rodili nadu u bolju budućnost“, rekao je Fejzić.

Duga je noć

Kiparka Elma Čaušević-Mujezinović svojim radovima priča priču o čekanju voljenih, nadi, željama, ali i surovoj istini da oni koje čekamo, neće se vratiti.

“Izložila sam nekoliko radova. Instalacija ‘Duga je noć’ prikazuje ritual ispijanja kafe, koji se direktno naslanja na tradiciju ispijanja kafe i simboliku okrenutog fildžana u slučaju da netko dolazi. Ovdje, ta tradicija predočena je na mračniji način s obzirom na naziv ‘Duga je noć’, gdje vidimo majku koja čeka. U početku čeka povratak svojih najmilijih, a na kraju shvata da ti kojima se nada neće doći“, rekla je Elma.

Umjetnica Juliet Walker iz Velike Britanije također je doprinijela izložbi svojim radovima i viđenjem Srebrenice i života preživjelih genocida. “Moramo teško iskustvo genocida pretvoriti u umjetnost iz srca. Fokusirala sam se na život nakon gubitka i kako je živjeti 29 godina bez nekoga. Jedan rad prikazuje izgubljenog supruga, dok drugi predstavlja majku i sina“, rekla je Walker.

Izložba će biti otvorena do 22. jula 2024. godine, radnim danima od 10 do 16 sati. Ulaz je slobodan.

Izvor: ( radiosarajevo.ba / 033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima