back to top

OVA ČETRI SASTOJKA NIKAKO NEMOJTE STAVLJATI U KAFU

Kafa je neophodna za mnoge ljude, a ako ne želite da je pijete crnu, postoje zdravije alternative koje neće ugroziti ukus. U nastavku su četiri najgora aditiva za kafu, zajedno sa zdravijim alternativama koje će poboljšati prirodni okus vaše kafe.

Slatke kreme koje nisu na bazi mlijeka

Ovi proizvodi su najgore stvari koje možete dodati u vašu kafu jer su glavni sastojci često kruti kukuruzni sirup i djelomično hidrogenirana biljna ulja, koja oponašaju kremastu teksturu mliječnih proizvoda. Kukuruzni sirup sadrži šećer i prazne kalorije, dok su hidrogenizovana ulja i trans masti povezani sa srčanim oboljenjima i dijabetesom. Pokušajte dodati niskomasno obično ili obrano mlijeko ili bademovo mlijeko za zdravu, prirodnu kremu.

Arome

Dodavanje aroma poput vanilije, lješnjaka, karamele, mente ili bundeve je lukav način da čisti šećer od trske i umjetne boje za hranu uđu u vašu kafu. Za pojačanje okusa bez dodanog šećera, pokušajte dodati nekoliko kapi vanilije, peperminta ili raznih ekstrakata orašastih plodova kako biste dobili isti ukusan okus. Prirodno su bez šećera i najvjerovatnije su već u vašoj ostavi.

Vještački zaslađivači

Zaslađivači bez kalorija mogu zvučati privlačno onima koji paze na svoju težinu. Ali sve više studija povezuje laboratorijski uzgojene zamjene za šećer s ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što su metabolički poremećaji, dijabetes, zatajenje srca i još mnogo toga. Pokušajte koristiti potpuno prirodan zaslađivač bez kalorija, kao što je čisti tečni ekstrakt stevije. Ove prirodne alternative postaju sve češće na policama trgovina.

ova četri sastojka nikako nemojte stavljati u kafu
OVA ČETRI SASTOJKA NIKAKO NEMOJTE STAVLJATI U KAFU

Šećer

Uprkos brojnosti kalorija, čisti šećer koji se koristi u umjerenim količinama može biti bolji za vas od umjetnih zaslađivača. Ali ako popijete nekoliko šoljica kafe dnevno, te prazne kalorije će se brzo zbrajati. Ako dodate samo 2 kašičice šećera u svaku od vaše 3 šolje tokom dana, dobijate ukupno 48 grama šećera! Ako niste spremni da pređete na mračnu stranu ispijanja crne kafe, napredujte postepeno dodajući nekoliko mrvica cimeta za prirodnu slatkoću. Možda neće imati slatki ukus kafe za kojim žudite, ali će vam sniziti šećer u krvi i držati vaše sladokusce pod kontrolom.

OVA ČETRI SASTOJKA NIKAKO NEMOJTE STAVLJATI U KAFU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima