back to top

OVE TRI MESNE PRERAĐEVINE ZAČEPLJUJU KRVNE SUDOVE

Ona može uticati na sve, od težine do rada mozga. To je takođe ključni faktor koji treba uzeti u obzir kada je u pitanju zdravlje našeg kardiovaskularnog sistema.

Postoji mnogo namirnica koje su zdrave za srce, a koje možemo dodati svojoj svakodnevnoj ishrani, ali postoji i niz popularnih namirnica koje bi mogle predstavljati ozbiljan rizik za kardiovaskularni sistem. Za mnoge od nas, prerađeno meso zgodan je izbor za brze obroke.

Međutim, dijetetičarka i nutricionistkinja, Lisa Andrus, tvrdi da ovi naizgled bezopasni izbori mogu naštetiti našem kardiovaskularnom zdravlju.

Viršle

  • Viršle se obično prave od komadića životinje koji bi inače bili bačeni. Zatim se pune dodacima poput nitrata kako bi se postigla njihova ružičasta nijansa – rekla je Andrus za SheFinds. Ovi nitrati poznati su po visokom udjelu natrijuma, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

Višak natrijuma ne povišava samo krvni pritisak, već i povećava rizik od srčanih bolesti, prema dijetetičarki.

Salama

Uprkos svojoj privlačnosti, salama krije skrivene opasnosti za zdravlje srca.

  • Salama je još jedno ultraprerađeno meso koje sadrži puno natrijuma i masti, ali malo proteina- upozorava Andrus. Štaviše, ističe da povećava rizik od srčanih bolesti putem povišenog krvnog pritiska, upale arterija i povišenog nivoa holesterola, što je sve ključno za zdravlje kardiovaskularnog sistema.
  • Studija sprovedena na miševima otkrila je da je ishrana bogata svinjetinom povezana s povišenim markerima upale što bi moglo uticati na rizik od srčanih bolesti – dodala je.

Kobasice

Kobasice predstavljaju značajan rizik za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Andrus ističe njihovu dvostruku prijetnju: visokim udjelom masti i natrijuma, koji su usko povezani sa srčanim bolestima. Nadalje, nedavne studije naglašavaju povezanost između unosa prerađenog mesa i dijabetesa, značajnog faktora rizika za razvoj bolesti srca.

Ovo alarmantno otkriće služi kao podsjetnik na opasnosti koje bi mogle vrebati u nekim našim omiljenim vrstama mesa, prenose Nezavisne novine.

OVE TRI MESNE PRERAĐEVINE ZAČEPLJUJU KRVNE SUDOVE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima