Ovo su najbolje zemlje za pokretanje biznisa 2024. godine

Mogućnosti i poteškoće sa kojima se suočavaju preduzetnici i vlasnici preduzeća brzo se mijenjaju zajedno sa ostatkom svijeta. Bilo da želimo pokrenuti novu firmu ili se pridružiti etabliranoj kompaniji, moramo imati na umu nekoliko stvari, uključujući lakoću poslovanja, tržišni potencijal, poresku strukturu, inovativni ekosistem, kvalitet radne snage i tako dalje.

Na osnovu najnovijih statistika i trendova iz različitih izvora, ispod je lista nekih od najboljih zemalja za pokretanje ili pridruživanje biznisu 2024. Ali, na konačnu odluku mogu uticati i mnogi drugi elementi, uključujući sopstveni ukus, poslovne ciljeve, ciljno tržište, industrijski sektor, finansijska ograničenja, tolerancija na rizik i potencijal rasta. Stoga je preporučljivo napraviti sveobuhvatnu studiju i konsultovati stručnjaka prije donošenja bilo kakve odluke.

Evo mjesta i država u kojima je najbolje pokrenuti biznis 2024. godine:

Dubai
Dubai je jedan od sedam emirata koji se sastoje od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prosperitetne i moderne bliskoistočne zemlje. Dubai je poznat po svom zadivljujućem horizontu, bogatom načinu života, raznolikoj kulturi i dinamičnoj ekonomiji. Dubai nudi mnoge pogodnosti za poslovne putnike i preduzeća, posebno unutar svojih različitih slobodnih zona. U Dubaiju postoji oko 40 slobodnih zona koje opslužuju niz sektora i poslovanja uključujući ICT, medije, finansije, zlato i nakit, zdravstvo, AI i druge.

Viza za poslovne posjetioce omogućava ulazak u Dubai radi kratkoročnih poslovnih posjeta, kao što je prisustvovanje sastanku, konferenciji ili sajmu, sprovođenje istraživanja tržišta ili pregovaranje o ugovor. Investitorska viza omogućava ulazak u Dubai radi ulaganja u postojeći ili novi posao u Dubaiju, ako je najmanje 10 miliona AED uloženo u jednu ili više firmi u Dubaiju, bilo direktno ili preko investicionog fonda.

Preduzetnička viza omogućava svakome da uđe u Dubai kako bi pokrenuo ili vodio inovativnu firmu koju je odobrilo vladino tijelo.

Irska
Irska je mala ostrvska država koja je članica eurozone i Evropske unije. Poznata je po tome što je centar inovacija, obrazovanja i kulture, kao i topla i gostoljubiva destinacija za odmor za turiste i investitore. Irska ima nekoliko slobodnih zona koje nude poreska oslobođenja, carina i pojednostavljene poslovne procedure. Dvije najvažnije su slobodna zona aerodroma Dublin, koja je centar vazduhoplovne i logističke industrije, i slobodna zona Shannon, najstarija i najveća slobodna zona u Irskoj.

Neki od načina na koje vam možemo pomoći da pokrenete ili se pridružite biznisu u Irskoj uključuju: Za kratko poslovno putovanje, kao što je prisustvovanje sastanku, konferenciji ili seminaru, provođenje istraživanja tržišta ili vođenje pregovora o ugovoru. Viza za poslovne posjete omogućava ulazak u Irsku.

Da biste ušli u Irsku i radili u visokokvalifikovanoj profesiji koja je tražena na irskom tržištu rada, potrebna vam je dozvola za zapošljavanje kritičnih vještina.

Program za početnike preduzetnika omogućava ulazak u Irsku za pokretanje ili upravljanje firmom sa značajnim potencijalom za rast i otvaranje novih radnih mjesta.

Ujedinjeno kraljevstvo
Još jedna omiljena destinacija za preduzetnike i vlasnike preduzeća je Ujedinjeno Kraljevstvo, posebno u sektorima kao što su fintech, e-trgovina, biotehnologija, igre i kreativne industrije. Velika Britanija ima veliko i sofisticirano tržište, uspješan ekosistem za inovacije, povoljnu poresku strukturu i snažan pravosudni sistem. Nakon izlaska iz EU, Velika Britanija je rekla da će uspostaviti 10 slobodnih luka u Engleskoj, Velsu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj.

Neki od načina na koje ovo može pomoći u pokretanju ili pridruživanju biznisu u Velikoj Britaniji uključuju: Kratkoročna poslovna putovanja u Veliku Britaniju, kao što su prisustvo sastancima, konferencijama, obukama ili pregovorima o ugovoru su dozvoljeni standardnom turističkom vizom.

Viza za inovatore omogućava ulazak u UK radi pokretanja ili vođenja inovativnog preduzeća koje je dobilo odobrenje od nadležnog tijela.

Da biste radili u jednoj od prihvatljivih oblasti nauke, inženjerstva, humanističkih nauka, medicine, digitalne tehnologije, umjetnosti i kulture, ili istraživanja i inovacija, morate steći kvalifikaciju globalne vize za talente.

Sjedinjene Američke Države
Za preduzetnike i vlasnike preduzeća, Sjedinjene Američke Države ostaju jedno od najatraktivnijih mjesta zbog svog ogromnog i raznolikog tržišta, jake inovacione kulture, bogatstva i radne snage ali i povoljnog regulatornog okruženja. U SAD postoji više od 250 spoljnotrgovinskih zona (FTZ), koje omogućavaju bescarinski uvoz, skladištenje i preradu strane robe. FTZ su pod kontrolom Carine i granične zaštite SAD i nalaze se u blizini luka, aerodroma ili graničnih prelaza.

Neki načini koji mogu pomoći u pokretanju ili pridruživanju biznisu u SAD-u uključuju: Kratkoročna poslovna putovanja u SAD su dozvoljena uz Business Visitor vizu (B-1). Ona omogućava prisustvovanje konferencijama, sastanke s klijentima ili sprovođenje istraživanja tržišta.

Da li je moguće ući u SAD sa E-1/E-2 Treaty Trader/Investitor vizom: Ova dozvola obuhvata obavljanje trgovinskih ili investicionih aktivnosti podržanih ugovorom između SAD-a i matične zemlje podnosioca zahtjeva.

Australija
Australija je još jedna poželjna lokacija za preduzetnike i vlasnike preduzeća, posebno u industrijama kao što su obrazovna tehnologija, zdravstvena tehnologija, čista tehnologija i turizam. Australija nudi sigurnu i uspješnu ekonomiju, gostoljubivo i prilagodljivo regulatorno okruženje, bogatu i raznoliku bazu prirodnih resursa, te vrhunski i široko dostupan obrazovni sistem.

Australija ima dvije posebne ekonomske zone (SEZ) koje pružaju poreske olakšice i druge pogodnosti za preduzeća. To su Posebna ekonomska zona “Božićno ostrvo” i Specijalna ekonomska zona Sjeverne teritorije, koje pokrivaju cijeli region i pokušavaju privući ulaganja u turizam, poljoprivredu, rudarstvo i energetsku industriju.

Da biste ušli u Australiju u kratku poslovnu posjetu, kao što je prisustvovanje sastanku, konferenciji ili seminaru, provođenje istraživanja tržišta ili vođenje pregovora o ugovoru, morate imati dozvolu za kratku poslovnu posjetu.

Za ulazak u Australiju u dugoročnu poslovnu posjetu, kao što su posjete kompanijama, ulaganje ili uključivanje u aktivnosti razvoja poslovanja, potrebna je viza za poslovne posjete (podklasa 600).

Sve dok dokazana održivu poslovnu ideju sa pristupom od najmanje 200.000 australijskih dolara investicionog finansiranja i postigne najmanje 65 bodova na bodovnom testu Business Innovation and Investment Visa, Business Innovation and Investment Visa (podklasa 188) omogućava ulazak u Australiju da počnete ili vodite posao koji je odobren od strane ovlaštene institucije.

Kanada
Kanada je velika i raznolika zemlja sa jakom ekonomijom, dobro uspostavljenim političkim sistemom, visokim životnim standardom i gostoljubivom kulturom. Kanada ima 12 spoljnotrgovinskih zona (FTZ) koje pružaju ubrzane carinske procedure, poreska oslobođenja i tarifne olakšice za preduzeća. FTZ-ima upravlja Kanadska granična služba i nalaze se u blizini velikih luka, aerodroma ili graničnih prelaza. FTZ pomažu kanadskom ekonomskom rastu, inovacijama i diversifikaciji poslovanja.

Neki od načina na koje ovo može pomoći u pokretanju ili pridruživanju biznisu u Kanadi uključuju grupnu vizu za poslovne posjetioce kao i dozvolu za posjetu Kanadi u poslovne svrhe do šest mjeseci.

Gang up Start-up Visa omogućava ulazak u Kanadu radi pokretanja ili vođenja inovativne firme koja je dobila dozvolu od ovlašćene organizacije, ali kandidat mora biti u stanju da dokaže da je poslovna ideja održiva i kreativna i investira u kapital. Mora imati pristup od najmanje 200.000 kanadskih dolara.

S obzirom na to da poslodavac mora da radi u istoj kompaniji najmanje godinu dana u posljednje tri godine, dozvola za interni transfer omogućava ulazak u Kanadu radi rada za neku filijalu ili podružnicu u matičnoj zemlji kandidata.

Novi Zeland
Novi Zeland je mala, ali prosperitetna ostrvska država sa reputacijom lidera u ekološkoj održivosti, društvenom blagostanju i kulturnoj raznolikosti.

Neki od načina na koje vam može pomoći da započnete ili se pridružite biznisu na Novom Zelandu uključuje viza za poslovne posjete ili kratke posjete koje traju tri mjeseca.

Ulazak na Novi Zeland uz preduzetničku radnu vizu omogućava vam da pokrenete ili upravljate firmom visokog rasta koja je dobila odobrenje od nadležne institucije. Poslovni plan mora imati pristup investicionim fondovima od najmanje 100.000 novozelandskih dolara.

Na Novi Zeland možete ući i sa Global Impact Work Visom za rad u društvenoj kompaniji koja je dobila podršku od Edmund Hillary Fellowship programa.

Autor: MD, XIPHIAS Immigration
Izvor: Economictimes.indiatimes.com

.fb-background-color {
background: #ffffff !important;
}
.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe {
width: 100% !important;
}

investitor.me

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima