back to top

PILA SAM TOPLU VODU SA LIMUNOM SVAKO JUTRO SEDAM DANA

Sigurno ste nebrojeno puta čitali o prednostima ispijanje tople vode sa limunom ujutru. Ovo je čest savjet koji kruži internetom, no uprkos činjenici da mnogi obećavaju čuda, to je daleko od istine. S druge strane, ovaj jednostavan, lak napitak ima određene prednosti koje se ne mogu poreći.

Topla voda sa limunom zaista ima niz blagotvornih posljedica na organizam – hidrira tijelo nakon buđenja, utiče na jači imunitet, pokreće probavu, odnosno olakšava varenje hrane, a samim tim i ubrzava metabolizam, dovodi do ljepše i zdravije kože i čini vas opuštenijim i spremnijim za izazove u danu.

No, kako ispijanje ovog napitka izgleda u praksi? Litvanska novinarka Ange Verike riješila je da podijeli sa svijetom svoje iskustvo – pokušala je da samo sedam dana zaredom konzumira šolju tople vode sa limunom, a efekte je vidjela praktično odmah. Njen tekst prenosimo u cijelosti.

Jednostavno je kao što i zvuči. Pripremite pola limuna, toplu ili vodu sobne temperature i šolju.

Uklonite sjemenke iz limuna i iscijedite ga u jednu šolju vode. Popijte svakog jutra na prazan stomak.

pila sam toplu vodu sa limunom svako jutro sedam dana
PILA SAM TOPLU VODU SA LIMUNOM SVAKO JUTRO SEDAM DANA

Kako sam se osjećala iz dan u dan?

Prvi dan

Koristila sam prilično malu šolju vode za veliki komad limuna. Također, koristila sam vodu sobne temeprature, jer je jutro bilo toplo i pročitala sam da napitak djeluje jednako dobro i kada je voda mlaka, i kada je topla. Bilo je mnogo kiselije nego što sam mislila i to me je odmah razbudilo. Nije mi prijala takva kiselost na prazan stomak. Nisam osjetila nikave trenutne efekte, osim što mi je bilo malo muka, piše Verike za “Little Things”.

Drugi dan

Danas sam odlučila da uzmem veću šolju kako bi limunada bila manje kisela. Kako sam shvatila dok sam čitala o ovome, količina vode nije bitna sve dok koristite najmanje pola limuna. Uspjelo je! Bilo je manje kiselo, ali i dalje ne previše prijatno. Ovaj put sam ga pijuckala polako dok sam spremala doručak, umjesto da sam ga samo popila odjednom.

Treći dan

Danas sam napravila napitak sa toplom vodom umjesto sa vodom sobne temperature. Iznenađujuće, ali sada je mnogo ukusnije, a još uvijek ima efekat trenutnog buđenja na moj organizam. Od sada ću piti samo toplu limunadu!

Četvrti dan

Navikavam se na ukus napitka. Probudi me u trenutku. Lako bi mogao da bude zamjena za kafu.

Peti dan

Sinoć sam bila u kineskom restoranu, gdje sam jela svašta. Zbog toga sam se jutros probudila naduta i sa sa težinom u stomaku. Ali, čaša tople vode sa limunom je odmah “natjerala” moj stomak da radi. Ubrzo sam se osjećala mnogo bolje.

Šesti dan

Ispijanje tople vode sa limunom počinje da bude odličan dodatak mom jutru. Osjećam efekte na svom sistemu za varenje, a i dalje djeluje na razmrdavanju i buđenju mog tijela.

Sedmi dan

Jutros sam automatski počela da pravim toplu limunadu, umjesto da posegnem za kafom, što uglavnom radim. Znak da mi ovo postaje navika. Više nema tako kiseli ukus, mislim da moje tijelo već očekuje da je to prva stvar koju će ujutru dobiti. I baš kao i prvog dana, odmah me razbuđuje i “tjera” moj stomak da radi još prije doručka.

Šta se desilo poslije sedam dana ispijanja tople vode sa limunom?

Definitivno mogu da kažem da su neke od blagotvornih efekata – stvarni. Nažalost, koža mi se još nije pročistila, ali ne odustajem. Pročitala sam da bi moglo da prođe neko vrijeme dok se ovo ne desi.

Međutim, od prvog dana sam primijetila unutrašnje efektne na svoj organizam. Moje varenje je bilo mnogo bolje i imala sam više energije. Ispijanje vode sa limunom jedna je od najbržih i najefikasnijih prirodnih načina da se razbudite!

Trudim se da ne prestajem sa ovom navikom, jer uživam u promjenama koje je donijela mom tijelu. Vjerujem da će dugoročni rezultat biti još mnogo bolji! Jedno je sigurno – ispijanje ovog napitka ne može naškoditi.

PILA SAM TOPLU VODU SA LIMUNOM SVAKO JUTRO SEDAM DANA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima