back to top

Poruka premijera Uka građankama i građanima Kantona Sarajevo zbog loše sigurnosne situacije

Povodom aktuelne sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, premijer KS Nihad Uk uputio je poruku građankama i građanima KS, u kojoj se kaže:

“Poštovane građanke i građani Kantona Sarajevo, obraćam Vam se u povodu najnovijih nemilih događaja u Kantonu koji direktno utiču na sigurnost svih nas. Primarno opredjeljenje Vlade je sigurnost naših građana. Nastavit ćemo snažno da se borimo i pronalazimo rješenja koja će obezbijediti da naše ulice budu sigurne za svakog pojedinca. Nećemo dozvoliti da strah ili nesigurnost obuzmu javnost i da neprovjerene informacije budu naš svakodnevni narativ”, poručio je Uk.

Kazao je da kako su ga izvijestili ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i policijski komesar Uprave policije MUP-a KS, policija radi sve što je u njenoj moći da otkrije počinitelje nedavnih incidenata koji su uznemirili građane Kantona Sarajevo. Prisustvo policijskih snaga na terenu je pojačano, a naša odlučnost da održimo mir i sigurnost u našem kantonu ostaje neupitna. 

Uk se također javno zahvalio policajcima koji intenzivno rade na rasvjetljavanju zločina.

“Kao dio sistemskog rješenja problema sigurnosti u Kantonu Sarajevo vidim povezivanje sektora na svim nivoima vlasti. Efikasnom saradnjom i koordinacijom sektora, poput policije, obrazovanja, zdravstva, stvarat ćemo bolji sigurnosni ambijent. Vlada KS u proteklom periodu je kadrovski i materijalno ojačala našu policiju. Najprije upošljavanjem 200 policajaca u prošloj godini, 250 u ovoj, nabavkom kamera za najprometnije raskrsnice, novim statičnim radarima na najfrekventnijim ulicama. Vjerujem da će ove milionske investicije u kadrovske i materijalne potencijale policije, vrlo brzo pokazati efekte sigurnosti na našim ulicama“, poručio je Uk.

Naveo je da sigurnost građana u Kantonu Sarajevo ne treba i ne smije biti predmet političkih sukoba ili razmirica. Sigurnost i dobrobit svih građana mora biti prioritet neovisno o političkom opredjeljenju.

“Samo kroz zajednički angažman svih političkih opcija i institucija svih nivoa vlasti, stvorit ćemo stabilno i sigurno okruženje u kojem će se svaki građanin osjećati zaštićeno i slobodno. Važno je da prepoznamo da je sigurnost građana iznad svih političkih interesa i da svu energiju u ovom momentu usmjerimo ka njenom unapređenju”, istakao je premijer.

Stoga, pozvao je sve da prevaziđu političke razlike i da zajednički rade na rješavanju problema koje očito postoje.

“Bezbjednost na ulicama, u institucijama, generalno u društvu, treba biti naš zajednički cilj. O tome ćemo razgovarati na Hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, čiji termin smo danas zakazali. Pozivam građane da ostanu mirni i da nam pomognu u očuvanju reda i sigurnosti. Uvjeren sam da ćemo skupa lakše prevazići ove izazove”, poručio je na kraju Uk.

radiosarajevo.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima