Sastojci za posnu musaku:
1 kg krompira
1 glavica crnog luka
2 mrkve
1 šolja riže
300 g pečuraka
ulje
malo aleve paprike
so
biber
Priprema posne musake:
Veče prije nego što ćete spremati musaku, potopite rižu u činiju s vodom i ostavite preko noći da nabubri.
Krompir oljuštite i isijecite ga na sitnije komade, dobro začinite, promiješajte i ostavite sa strane u tepsiji u kojoj ćete peći musaku. Mrkvu i crni luk oljuštite, pa mrkvu isijecite na krugove ili sitnije kocke, a crni luk što sitnije i sjedinite sa krompirom. Nalijte vodom tek toliko da se prekrije povrće i pecite oko pola sata na 180 stepeni.
Za to vrijeme, pečurke očistite, isecite na tanke kolutove i na ulju ispržite. Tek kada dobiju lijepu boju, ubacite pirinač i isključite ringlu ali ostavite tavu na njoj. Kada su se pečurke i rižu sjedinili, ubacite u zapečeno povrće i ponovo začinite ako za tim ima potrebe.
Promiješajte sastojke u tepsiji i obilno pospite alevom paprikom i zapecite još 15 minuta.
BONUS VIDEO:
POSNA MUSAKA, IDEALAN RUČAK ZA SVE UKUĆANE Gurmanski obrok koji će vam uvijek uspjeti Aloonline.ba.