Sastojci:
- 500 g patlidžana,
- 300 g crvene paprike,
- 500 g zrelog paradajza,
- 2 čena bijelog luka,
- dl maslinovog ulja,
- 3 luka,
- so, šareni biber u zrnu,
- majčina dušica,
- ½ dl bijelog vina,
- 2 dl povrtnog temeljca.
Priprema:
Paradajz potopite u vrelu vodu, ostavite nekoliko minuta, pa izvadite i ogulite koricu. Narežite je na kockice. Patlidžane ogulite, narežite na kocke, posolite i ostavite u zdjeli dok ne ispuste tečnost.
Očistite luk i isjeckajte ga, kao i očišćeni bijeli luk. Paprike očistite od sjemenki i peteljke, pa narežite na kolutiće, koje prerežite napola. Na maslinovom ulju pirjajte luk. Kada napola omekša, dodajte papriku. Kratko zajedno pirjajte, umiješajte izrezan i oguljen paradajz, komade patlidžana i sjeckani bijeli luk. Promiješajte i pirjajte na laganoj vatri uz povremeno dolijevanje povrtnog temeljca. Kuvajte dok ne omekša, a pred kraj dodajte malo suvog bijelog vina, so, mljeveni biber i majčinu dušicu. Poslužite uz kuvanu rižu.
BONUS VIDEO: