back to top

Prijem za ambasadora Palestine u BiH Rezeqa Namoora

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić ugostio je danas u svom kabinetu ambasadora Države Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeqa Namoora.

Povod za sastanak bila je jedna od donacija Općine Novi Grad, putem Ambasade Palestine u BiH u iznosu od 50. 000 KM koja je upućena za humanitarnu pomoć narodu Gaze.

Na sastanku je istaknuto da čovječanstvo ne pamti takvu brutalnost i takve zločine kao što se vrše nad civilnim, nedužnim stanovništvom pojasa Gaze, nad djecom, ranjenim, bolesnim, gdje se ljudi izgladnjuju do krajnjih granica ljudske izdržljivosti i gdje im se onemogućava da budu liječeni, uništavaju se bolnice i sva moguća infrastruktura koja je potrebna za život.

“Nevjerovatno je u kakvom mi svijetu živimo i da je moguće u ovom, kako ga nazivamo “razvijenom svijetu”, gdje je civilizacija na visokom nivou komunikacije i svijesti, da se dešavaju takvi zločini pred čitavim svijetom. To je činjenica koja nas sve koji živimo na planeti zemlji mora zabrinuti. Teško je naći prave riječi za sve ono što se dešava u Gazi. Mi sa svoje strane dajemo jednu vrstu i moralne i materijalne podrške, i stavili smo se na raspolaganje da u narednom periodu organizujemo i akcije prikupljanja namirnica koje su stanovništvu trenutno najpotrebnije. Želimo palestinskom narodu pružiti podršku da izdrže sve ovo, da ostanu u svojoj zemlji, da dočekaju jednog dana slobodu i da u svojoj zemlji žive slobodno”, kazao je načelnik Efendić.

I stanovnici Bosne i Hercegovine su prije izvjesnog vremenskog perioda također prošli opsadu i teške uslove u gradu Sarajevu, ali teško da se bilo šta može porediti sa ovim što se sada dešava u Gazi. I dalje ne prestaju brutalni napadi na civilno stanovništvo, najavljuju se napadi na Rafah, južni dio Gaze u kojem je sada oko 1,5 miliona stanovnika. Pored svega toga što se dešava u Gazi, jedino što možemo je biti podrška palestinskom narodu u ovim teškim trenucima.

Podrška narodu Gaze nedavno je otišla i iz novogradskih škola, organizirani su humanitarni bazari, a prikupljeni novac usmjeren je palestinskom stanovništvu.

Načelnik Efendić ističe da je ponos imati stanovništvo koje ima empatiju i potrebu da pomogne, naročito kada to rade organizacije i ustanove poput škola koje su se uključile u različite humanitarne akcije i pomoći, te dodaje da će Općina direktno, ali i putem organizacije određene pomoći, u saradnji sa humanitarnim organizacijama biti i dalje uključena u akcije prikupljanja pomoći za narod Gaze.

Ambasador Namoor je istakao da se sve što se dešava u Gazi, dešava pred očima cijeloga svijeta, dešava se etničko čišćenje, ubijanje i raseljavanje stanovništva.

“Dozvolite mi da se zahvalim bliskom i dragom prijatelju načelniku Semiru Efendiću. Želim reći da mi je bila čast da se odazovem pozivu i posjetim načelnika u njegovom kabinetu. Također, imao sam priliku da ga upoznam sa posljednjim dešavanjima u pojasu Gaze, kao što je i gospodin načelnik mene upoznao sa naporima općine da pruži pomoć stanovništvu u pojasu Gaze, tako da sam zaista zahvalan Općini Novi Grad, načelniku Efendiću i svim građanima općine. Također želim ponoviti da smo zahvalni svim građanima Bosne i Hercegovine koji su pružili svoju pomoć na raličite načine, slanjem finansijske pomoći, ali dovama”, istakao je ambassador Namoor.

Dodao je da uprkos tragediji koja se dešava palestinskom narodu, neki od sretnih trenutaka predstavljaju pozivi da prisustvuje humanitarnim bazarima koje organizuju djeca u školama, odvajajući od svoga džeparca kako bi pomogli svojim vršanjacima u Palestini. Dakle oni skupljaju humanitarnu pomoć zajedno sa svojim roditeljima i školom, to su zaista napori koje mi nikada nećemo zaboraviti”, rekao je ambassador Namoor.

PRESS OPĆINE

 

 


www.novigradsarajevo.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima