back to top

Prilazna saobraćajnica Parku šume Mojmilo i parking u ulici Višegradska

Nakon izgradnje sportskog i dječijeg igrališta u zelenoj oazi Parka šume Mojmilo, te pješačke staze, ovaj park dobio je i prilaznu saobraćajnicu i parkig. U ulici Višegradska, u podnožju Parka jučer su asfaltirani saobraćajnica i parking sa oko 40 mjesta za parkiranje vozila. Time je građanima, onima koji žele slobodno vrijeme provoditi na Momilu, omogućen lakši prilaz iz podnožja brda i mjesto za parkiranje.

Prethodno je za potrebe izgradnje saobraćajnice izvršena eksproprijacija zemljišta i ucjevljenje oborinskog potoka, a ugovorena je izgradnja i drvene kapije kakva već postoji kod Eko – kuće u gornjem dijelu Parka, kao i postavljanje dječijeg mobilijara kod ulaza u park iz ulice Višegradska.

Prošle godine je izgrađena pješačka staza od podnožja skoro do vrha Brda Mojmilo, gdje je i objekt Eko-kuća.  Planirano je da se dužinom cijele ulice Višegradska sve do spoja sa ulicom Safeta Hadžića izgradi pješačka staza sa trotoarom.

Također, u narednom periodu planirani su ugostiteljski sadržaji u okviru Eko – kuće Parka šume na Mojmilu, kako bi se građani mogli osvježiti i provesti slobodno vrijeme u ovom Parku. U planu je i izgradnja više odmorišta uz pješačku stazu koja prolazi kroz Park. Uz ostale radove koji će biti izvedeni, Park šume Mojmilo će zasjati u punom sjaju već od proljeća naredne godine sa rekreativnim i ugostiteljskim sadržajima po uzoru na Centar “Safet Zajko”.

Park šuma Mojmilo jedan je od sadržaja kojim upravlja i održava ga JP „Lokom“. Ukupna površina Parka je oko deset hektara, zemljišta u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo. Planirano je da, u budućnosti bude uvedeno radno vrijeme, kao i služba obezbjeđenja, kako bi se Park čuvao od devastacije.

Realizacijom ovog projekta stanovnici Novog Grada dobit će još jedan veliki park poput Centra „Safet Zajko“ koji je blizu Alipašinom Polju i Dobrinji, zelene rekreativne zone za boravak i ugodniji i ljepši život svih generacija.

PRESS OPĆINE

 


www.novigradsarajevo.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima