back to top

Prof. dr. Kasim Tatić održao obrazovno – motivirajuće predavanje za maturante osnovnih i srednjih škola sa područja općine Novi Grad

U petak, 10. maja 2024. godine, u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad održano je obrazovno – motivaciono predavanje za maturante osnovnih i srednjih škola sa područja općine Novi Grad Sarajevo.

Edukativno predavanje obrazovno – zabavnog karaktera, pod nazivom „Uspjeh u školi: razvojni i fiksni mentalni sklop“održao je prof. dr. Kasim Tatić, redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Predavanju su prisustvovali učenici završnog razreda javnih ustanova Peta gimanzija, Gimnazija Dobrinja, Srednja elektrotehnička škola, te učenici OŠ „Fatima Gunić“ i OŠ „Džemaludin Čaušević“, kao i njihovi nastavnici i profesori, te predstavnici Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad Sarajevo.

Uz uvodni muzički performans, prof. dr. Tatić je na njemu svojstven način podijelio sa novogradskim školarcima svoje bogato životno, ali i profesionalno iskustvo, kako bi mladi ljudi donijeli ispravne odluke prilikom odabira profesije kojom će se u životu baviti, životni poziv odabrati u skladu sa onim što oni zaista jesu i što će im donijeti sreću i unutarnji mir, a pored toga i finansijske benefite.

Profesor Tatić je učenicima na jedan poseban način, kroz razgovor i muziku govorio o važnosti „životne raskrsnice“ na kojoj se trenutno nalaze, kao učenici završnih razreda srednjih i osnovnih škola. Cilj predavanja je bio olakšati im i motivirati ih da pravilno izaberu svoj put u budućnosti.

Profesor je mladima prenio važnu poruku koja kaže da samo kroz vlastito iskustvo koje treba da dožive i prođu, mogu donijeti ispravne odluke, uz savjet da moraju prvo spoznati sebe da bi mogli da odluče kojim putem dalje žele da idu.

 „S obzirom da se više od 40 godina bavim ovim poslom, motiviram i energiziram mlade ljude mislim da bi bilo dobro da im prenesem svoja iskustva. U jednoj vrlo važnoj životnoj prekretnici kada određuju koju srednju školu ili koji fakultet će upisati. Dakle neka svoja vlastita iskustva i iskustva drugih ljudi, šta im može pomoći u tome da odaberu pravi način, odnsono školu i buduće zanimanje. Polazeći od toga da ih uputim da malo više spoznaju o sebi, ko su oni, šta žele, šta vole i sl. da ih uputim na jedan kocept koji određuje smislen i bogat život. Da krenu od toga šta vole, u čemu su dobri, šta svijetu treba i šta mu mogu ponuditi i na kraju da budu zato adekvatno plaćeni“, rekao je Tatić.

Osvrnuo se i na ulogu roditelja u odabiru životnog puta djece i istakao da nekada roditelji prave grešku, jer djetetu uklanjaju prepreke na koje nailazi i onda kada dođe trenutak da se dijete bori samo za sebe, dolazi do problema.

Tokom predavanja učenici su imali priliku da čuju interesantne stvari vezane za četiri decenije dugo iskustvo profesora Tatića u radu s mladim ljudima, kao i za tzv. razvojni mentalni sklop i način kako da se on potakne i primijeni za postizanje većeg uspjeha u školi, radu i životu.

Motivaciono predavanje je realizacija programskog sadržaja udruženja Amaximus kojim se realizuju edukacijski sadržaji kojima se postiče profesionalna orjentacija učenika srednjih i osnovnih škola, u obliku multi-medijalnog performansa obrazovno-motivirajućeg i zabavnog karaktera sa maturantima i učenicima srednjih i osnovnih škola.

PRESS OPĆINE


www.novigradsarajevo.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima