back to top

Raj za odmor: Plaže blizu Sarajeva o kojima pišu i svjetski mediji

U samom srcu Bosne i Hercegovine, samo nekoliko sati vožnje od glavnog grada, proteže se jezero dugih otprilike 30 kilometara, okruženo prirodom koja privlači pažnju regionalnih i svjetskih medija.

Prema prošlogodišnjem izvještaju hrvatskog portala Index, susjedna zemlja je nepravedno potcijenjena kad je u pitanju turizam. Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini je predivno mjesto za odmor, kako je naglašeno u njihovom članku posvećenom Jablanici i okolini.

Možda je upravo ta potcijenjena ljepota idealna destinacija za odmor, posebno zato što se možete opustiti bez prethodnog planiranja – bilo da se aktivno bavite raznim aktivnostima ili jednostavno ležite na jednoj od plaža oko ovog veštačkog jezera na rijeci Neretvi. Plaže Jablaničkog jezera su čak uvrštene na listu stotinu najljepših plaža svijeta prema britanskom portalu Beachatlas.

Mještani ponosno ističu da je ovo “rijeka Neretva zaustavljena na trenutak”, s potpuno čistom i toplom vodom, posebno u sredini jezera.

Neki mještani nisu sigurni koja od privatnih ili gradska plaža je dio liste najfascinantnijih plaža Evrope i svijeta, ali svaka od njih nudi poseban doživljaj posjetiocima. Možete doći do gradske plaže automobilom i parkirati u blizini ili prošetati kroz male uličice pune bosanskohercegovačkog šarma.

Na šljunkovitoj plaži sa hladom možete uživati u miru tijekom radnih dana, dok vikendom situacija postaje živahnija s ponudom obližnjeg kafića-restorana, gdje možete iznajmiti različite vrste plovila. Tu je i raznolika ponuda na privatnim plažama koje okružuju ovo jezero.

Jedna od tih plaža proglašena je 57. najljepšom na svijetu, ne samo zbog ljepote krajolika već i kulturnog značaja za lokalnu zajednicu. Lokalno stanovništvo gradi svoje plaže vlastitim rukama, pokazujući predanost i nagrađujući putnike iz cijele Europe i svijeta. Raj za odmor nedaleko od Sarajeva o kojem pišu i svjetski mediji.

Izvor: ( pressmediabih.com / 033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima