back to top

RASKOŠ OKUSA: Knedla kolač sa šljivama

Sastojci:

200 g prezli

4 kašike šećera

50 g maslaca.

Fil sa grizom;

1 l mlijeka

10 kašika šećera

1 vanilin šećer

13 kašika griza

90 g maslaca

1 jaje

Fil sa voćem:

1 kg šljiva

3 kašike šećera

1 vanilin šećer

3 kašike gustina

Mjere su predviđene za pleh 20 x 30

Priprema:

Prvo pripremite fil sa šljivama. Izvadite im koštice, isijecite na četvrtine, dodajte šećer i vanilin šećer, stavite na laganu vatru i ostavite da se krčka 15 – 20 minuta. Povremeno promiješajte. Pred kraj dodajte gustin koji ste rastvorili u vodi i miješajte još malo dok se ne zgusne.

Istopite maslac, propržite prezle dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, na kraju dodajte šećer i sjedinite.

U posudi pomiješajte griz i vanilin šećer sa 200 ml mlijeka, ostatak mlijeka stavite da provri sa šećerom. Kad provri, dodajte smjesu sa grizom i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne uz stalno miješanje.

Lagano dodajte prethodno umućeno jaje viljuškom i polako dodajte u fil. Miješajte dok se ne sjedini. Sklonite sa ringle, dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi.

Dok je smjesa topla, redajte slojeve sljedećim redoslijedom: polovina prezli – pola smjese od griza – fil sa šljivama – ostatak smjese od griza – ostatak prezli. Tako složen kolač odložite u frižider da se dobro ohladi.

BONUS VIDEO.

Izvor: ( aloonline.ba / 033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima