Sastojci:
200 g prezli
4 kašike šećera
50 g maslaca.
Fil sa grizom;
1 l mlijeka
10 kašika šećera
1 vanilin šećer
13 kašika griza
90 g maslaca
1 jaje
Fil sa voćem:
1 kg šljiva
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
3 kašike gustina
Mjere su predviđene za pleh 20 x 30
Priprema:
Prvo pripremite fil sa šljivama. Izvadite im koštice, isijecite na četvrtine, dodajte šećer i vanilin šećer, stavite na laganu vatru i ostavite da se krčka 15 – 20 minuta. Povremeno promiješajte. Pred kraj dodajte gustin koji ste rastvorili u vodi i miješajte još malo dok se ne zgusne.
Istopite maslac, propržite prezle dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, na kraju dodajte šećer i sjedinite.
U posudi pomiješajte griz i vanilin šećer sa 200 ml mlijeka, ostatak mlijeka stavite da provri sa šećerom. Kad provri, dodajte smjesu sa grizom i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne uz stalno miješanje.
Lagano dodajte prethodno umućeno jaje viljuškom i polako dodajte u fil. Miješajte dok se ne sjedini. Sklonite sa ringle, dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi.
Dok je smjesa topla, redajte slojeve sljedećim redoslijedom: polovina prezli – pola smjese od griza – fil sa šljivama – ostatak smjese od griza – ostatak prezli. Tako složen kolač odložite u frižider da se dobro ohladi.
BONUS VIDEO.
Izvor: ( aloonline.ba / 033.ba )