
Sastojci:
jedna (muškatna) tikva
jedna veća mrkva
jedan crveni luk
jedan bijeli luk
maslinovo ulje
začini (so, biber, ruzmarin)
vrhnje za kuhanje
voda
Priprema:
Prepolovite tikvu i očistite je od sjemenki. Potom na svakoj polovici napravite unakrsne linije. Važno je napomenuti da tikvu pečete ne morate guliti.
Nakon što ste pripremili tikvu ogulite mrkvu i crveni luk. Bijeli luk ne morate guliti, dovoljno je da mu odrežete gornji dio kako bi ga lakše istisnuli nakon pečenja. Sve zajedno stavite u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Prelijte s maslinovim uljem i dodajte začine.
Stavite u prethodno zagrijanu rernu na 220 stepeni i pecite oko 40 minuta, odnosno dok tikva ne omekša. Nakon što su se sastojci ispekli, ogulite tikvu i zajedno s ostalim sastojcima stavite u veću šerpu.
BONUS VIDEO:
Recept za jesensku čorbu od tikve nikad nije bio jednostavniji, isprobajte ga prvom prilikom Aloonline.ba.