Punjena pogača – sastojci:
300 ml. mlijeka
15 gr kvasca
1 kašičica šećera
700 gr brašna
malo soli
50 ml maslinovog ulja
1 jaje + bjelance
Za nadjev:
150 gr sira
50 gr rendanog kačkavalja
1 puna kašika kisele pavlake
Za premazivanje:
1 žumance
1 kašičica ulja
50 gr rendanog kačkavalja
Punjena pogača – priprema:
U lončić sipati kvasac, malo mlakog mlijeka, dodati šećer i izmiješati. Kad zapeni sipati u vanglu, dodati jedno bjelance i cijelo jaje, a žumance ostaviti poklopljeno za premazivanje. Dodati ulje, pa polako brašno, so i varjačom lupati dodavajući svih 70 gr brašna. Tijesto mora da se izlupa da bude glatko.
Malo premazati uljem, poklopiti folijom i krpom i ostaviti na toplom 30 -40 minutaa. Sto posuti brašnom i istresti tijesto. Izraditi ga rukama i formirati u loptu, pa je podijeliti na dva jednaka dijela. Izmiješati sir i kačkavalj zajedno sa kiselom pavlakom.
Prvu loptu tijesta razviti oklagijom za 2 cm debljine, pa je prebaciti u tepsiju obloženu pek papirom. Premazati sa sirom. Prekriti sa drugom polovinom razvijenog tijesta. Ostaviti pokriveno da odmori 20 minuta, pa premazati žumancetom u koje treba dodati kašičicu ulja i mlijeka i dobro izjednačiti.
Premazati pogaču i prekriti je sa rendanim kačkavaljem. Rernu uključiti na 220 stepeni C peći 20 minuta, pa smanjiti na 180 stepeni i peći još 20 minuta. Vrhunska pogača, prijatno!
BONUS VIDEO: