Sastojci:
Za koru:
6 jaja
6 kašika brašna
3 kašike ulja
4 kašike kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
Za preliv:
200 g šećera
2 čaše vode
Za fil:
600 ml mlijeka
9 punih kašika brašna
250 g putera
150 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
Za glazuru:
100 g čokolade
4 kašike mlijeka
Priprema:
Odvojite žumanca i belanca, pa žumanca penasto umutite. Sipajte ulje i opet umutite, pa dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Sjedinite mikserom, pa dodajte bjelanca koja ste umutili u čvrst šne. Lagano pomešajte obe smjese i sipajte u pleh koji ste nauljili i posuli brašnom.
Pecite koru u zagrijanoj rerni na 180°C oko pola sata. U šerpi pomiješajte šećer i vodu, pa kuvajte dok ne proključa. Koru probušite viljuškom na par mjesta, pa prelijte sirupom. Pomiješajte 200 ml mlijeka sa brašnom tako da ne ostanu gromuljice. Preostalo mlijeko sipajte u šerpu, dodajte vanilin šećer i zagrijte. Dodajte mlijeko sa brašnom u zagrijano mlijeko u kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Sipajte fil u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Zatim umutite puter sobne temerature sa šećerom u prahu i dodajte u fil i sve sjedinite mikserom. Sipajte fil preko kore, pa ostavite da se ohladi. Istopite čokoladu sa mlijekom i premažite preko fila. Ostavite u frižideru da se stegne.
BONUS VIDEO:
RECEPT ZA SAVRŠENE LEDENE KOCKE Starinski kolač sa čokoladnom glazurom i kremastim filom Aloonline.ba.