back to top

Rekordan budžet za nauku: Za sufinansiranje naučnoistraživačkih projekata i programa 4,3 miliona KM

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo objavilo je Javni poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata i programa.

Za ovu namjenu izdvojen je rekordan budžet od 4.300.000 KM u svrhu podrške programima nauke na području Kantona Sarajevo.

Programi za koje se izdvajaju sredstva su jačanja naučne infrastrukture u iznosu 3.400.000 KM, jačanje publicističkih djelatnosti i kapaciteta za internacionalizaciju u iznosu od 180.000 KM, programi sufinansiranja organizacije međunarodnih konferencija i događaja na području KS u iznosu od 120.000 KM i program jačanja kapaciteta za apliciranje na istraživačke EU fondove u iznosu od 100.000 KM.

Posebno je važno naglasiti da Javni poziv ove godine poseban, između ostaloga, fokus stavlja na sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačkorazvojnih projekata čiji su nosioci mladi naučnici i istraživači, kao i na sufinansiranje troškova tehničke izrade i odbrane doktorske disertacije na visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, prof.dr. Adna Mesihović naglasila je značaj Javnog poziva jer pruža mogućnost naučnoj i akademskoj zajednici, istraživačima, umjetnicima, studentima, visokoškolskim institucijama i organizacijama da dobiju podršku i finansijska sredstva za svoje projekte, što doprinosi širenju znanja, inovacija i kreativnosti.

Kroz javni poziv, otvara se prostor za promociju novih ideja, istraživačkih poduhvata, naučnih i umjetničkih dostignuća, te se potiče saradnja među različitim sektorima i akterima akademske i naučne zajednice s institucijama.

Ulaganje u nauku i obrazovanje je investicija koja donosi dugoročne rezultate Kantonu Sarajevo, te vođeni time kreirali smo i ovaj Javni poziv. Ponosni smo jer smo u veoma kratkom periodu od usvajanja Budžeta, kao i najranije u praksi samog Ministarstva uspjeli isti realizovati.

Njime će Vlada Kantona Sarajevo ostati lider u visini izdvojenih sredstava namijenjenih za sufinansiranje i podršku projektima iz oblasti nauke i visokog obrazovanja. Posebno me raduje da ćemo i ove godine finansirati projekte najboljih mladih naučnika i istraživača, kao i izradu i odbranu doktorskih disertacija za naše najvrjednije članove zajednice.

Pozivam akademsku i naučnu zajednicu, sve zainteresovane istraživače, naučnike, studente, umjetnike, visokoškolske institucije i organizacije da iskoriste ovu priliku i apliciraju sa svojim timovima s projektima na kojima vrijedno rade”, zaključila je ministrica Mesihović.

Javni poziv ostaje otvoren do 8. aprila, a detalji poziva, kao i spisak potrebne dokumentacije nalaze se na LINKU.


sarajevskasehara.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima