back to top

Sedmica visoke mode u Parizu: Chanel se inspirisao operom, Armani revija obogaćena biserima

Chanel Haute Couture za jesen 2024/25. je održana u baroknoj zgradi Palais Garnier u Parizu, predstavivši prvu kolekciju koju je izradio atelje, nakon odlaska kreativne direktorke Virginie Viard.Gosti su dobili kutiju sa malim operskim naočarima kao pozivnicu za reviju. Bio je to nagovještaj onoga što je uslijedilo: modnog spektakl na kojem su modeli šetali velelijepnim stepenicama i oko baroknih sala historijske Palais Garnier.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

Inspirisan mjestom revije, prvi autfit bio je operski ogrtač sa naboranom kragnom. Uslijedilo je mnoštvo klasičnih Chanel kostima od tvida, od kojih je svaki bio sve blistaviji, kako bi se uklopio u enterijer. Na kostimima su bili našiveni biseri i kristali, kao i dragulji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vittoria Ceretti Archive (@vittoriafiles)

Cjelokupna tema odjeće kao umjetničkog oblika i performansa mogla se osjetiti tokom cijele revije. Crni pernati ogrtač bio je prošaran sitnim komadićima zlata. Svaka manekenka nosila je masivnu crnu mašnu na potiljku, dok je Chanel mlada pri završetku nosila bijelu verziju aksesoara. Bilješke o reviji upućuju na performativni element opere, „gdje se sve vrti oko pogleda i izlaganja sebe”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CHANEL (@chanelofficial)

 

Giorgio Armani Privé Haute Couture za jesen 2024/25.

Druga velika revija koja je jučer održana na Sedmici visoke mode u Parizu bila je Giorgio Armani Privé. Biseri su bili lajtomotiv kolekcije – pojavivši se na šeširima, dugačkim haljinama i blejzerima.

 

View this post on Instagram
033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima