back to top

SVA MISTERIJA STALA U 59 MINUTA: ŠTA SE SVE DEŠAVALO OD TRENUTKA NESTANKA DANKE, DO DOLASKA PRVE PATROLE POLICIJE

Mnogo redaka je ispisano o ovom misterioznom događaju, ali i dalje možda najmanje znamo o samim kobnim minutima prošlog utorka u rano popodne u Banjskom polju kod Bora.

Kako se djevojčici izgubio trag? Šta se zaista dogodilo u kobnih 59 minuta nestanka od 13 sati do 13.59, kada je na teren stigla prva patrola policije?

Zašto su ovi momenti uopšte bitni u istrazi nestanka Danke Ilić? To je u nedjelju uveče na TV Pink objasnila Bojana Otović Pjanović, majorka policije.

– Mi (policija) smo mnogo puta izlazili sa ocem i majkom na mjesto događaja, što je logično, a logično je i da su oni više puta saslušavani. Radi se preispitivanje svih činjenica i okolnosti i moramo odraditi rekonstrukciju događaja da bismo bili sigurni kako je moglo doći da dijete sa određene površine napusti krug prostora – rekla je majorka Otović Pjanović.

Ne znamo sa apsolutnom preciznošću da li se radi o 59 minuta. Tu je u prvim danima bilo mnogo zbrke i kontroverznih informacija iz više međusobno nepovezanih izvora.

Prvi medijski izveštaji u utorak popodne navode da je “Danka nestala oko 13 sati”. To vrijeme piše i u “amber alert” objavi na sajtu “Pronađi me” MUP-a Srbije. S druge strane, u “amber alert” SMS poruci koja je kasnije te večeri stigla na mobilne telefone svih građana Srbije, kao vrijeme nestanka se navodi 13.45.

Može se zaključiti da je neslaganje nastalo najverovatnije zato što su prvi medijski izveštaji javili da je “Danka nestala oko 13 sati”, dok je prvi poziv policiji u Boru zbog nestanka djevojčice stigao u 13.45 – što je za policiju zvanično vreme prijave nestanka koje se pominje u SMS “amber alert” poruci.

Tu nam od pomoći može biti ekskluzivna izjava Dankinog ujaka Stefana Dragomirovića za Blic, data u nedjelju popodne. Dragomirović tvrdi da je njegova sestra Ivana posljednju sliku svoje djece u Banjskom polju snimila u tačno 13.20 sati, što bi značilo da je Danka nestala nešto kasnije, oko 13.25 – 13.30.

Bojana Otović Pjanović, majorka policije, izjavila je u nedjelju uveče na TV Pink da je prva policijska patrola stigla u Banjsko polje “u 14 časova, malo ranije, možda minut do dva, minut nakon dolaska oca koji nije bio prisutan na mjestu”.

Izjava majorke Otović Pjanović daje nam još jednu fiksnu tačku u redosledu događaja: Dankin otac Miloš došao je na mjesto nestanka u otprilike 13.58.

Sve do jučer, kada je Dankin ujak u razgovoru za Blic iznio nove detalje, javnost je imala relativno štur opis svih događanja u Banjskom polju. Taj opis se zasnivao na prvoj izjavi Dankine majke Ivane Ilić datoj medijima oko dva sata poslije nestanka.

Dankina majka, koja je inače trudna, tvrdi da je porodičnim bijelim “fordom” dovezla sina i kćerkicu u Banjsko polje. Živimo u Boru. Dovela sam ih (u Banjsko polje) da se malo istrče i prošetaju. Moji su poreklom odavde i kao dijete sam tu često boravila – ispričala je Dankina majka posle nestanka.

Stefan Dragomirović, Dankin ujak, demantovao je verziju prema kojoj djevojčica nije mogla tako brzo da umakne pažnji majke jer “jedva hoda”. Dragomirović kategorički tvrdi da Danka zna da hoda i da je uoči nestanka trčala po dvorištu. Moja sestra Ivana je djecu vodila da se igraju kod nas u dvorištu, sve se to dešavalo neposredno prije nestanka – rekao je Dankin ujak.

Nebo je bilo tmurno, ali kiša još nije bila počela da pada.

Kao što možete i da vidite po ovim slikama (daje slike na uvid slike koje je Dankina majka snimila uoči nestanka), napolju je bilo sunčano, tek poslije je pala kiša. Tako da ne znam zašto optužuju moju sestru da je vodila djecu po kiši napolje i da im je to sumnjivo – rekao je Dankin ujak Stefan Dragomirović.

Da je vrijeme još bilo suvo pokazuje i jedna od posljednjih fotografija koju je uoči nestanka snimila Dankina majka, a na kojoj se nalaze Danka i njen brat

Fotografija je uslikana pored bijelog “forda”. U pozadini slike, tik ispred automobila, nazire se silueta Dankinog brata. Danka je u prvom planu, a oba djeteta ne nose kapuljače.

Danki šiške joj prekrivaju čelo, gleda u zemlju sklopljenih ručica, sa cuclom u ustima. Obučena je u nešto što na prvi pogled liči na sivomaslinastu jaknicu sa maskirnim dezenom, ali se zapravo radi o motivima cvijeća.

Boja i dezen jakne, koja se utapa u okolni seosko-šumski pejzaž, svakako su mogli igrati otežavajuću okolnost tokom terenske pretrage za Dankom u satima poslije nestanka.

The post SVA MISTERIJA STALA U 59 MINUTA: ŠTA SE SVE DEŠAVALO OD TRENUTKA NESTANKA DANKE, DO DOLASKA PRVE PATROLE POLICIJE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima