back to top

Svečano ukrašeni dijelovi Baščaršije: Duh ramazana širi se Sarajevom

U čast dolaska mubarek mjeseca ramazana svečano su ukrašeni dijelovi sarajevske Baščaršije, najuže starogradske jezgre. Prigodne dekoracije postavljene su na Baščaršijskom trgu, ispred Baščaršijske džamije te u ulici Sarači.

Pucanj topa

Duh ramazana osjeti se na svakom ćošku. Bez obzira na vjersku ili bilo koju drugu pripadnost, svi koji tokom ramazana dođu u Sarajevo osjete posebnost i duh svetog mjeseca.

Ramazan ima posebnu draž u Sarajevu. Trenutak kada nastupi akšam i pukne top sa Žute tabije, popale se kandilji na munarama džamija i s njih se začuju ezani Sarajlije većinom dočekuju pokraj sofre, a neki odluče iftariti u nekim od restorana na Baščaršiji.

Ako ste u posjeti Sarajevu u vrijeme ovog svetog mjeseca, uživat ćete. Miris somuna pečenih na drvetu širi se starogradskim ulicama, a kraćenje vremena do iftara čekajući somune u redu ispred neke od sarajevskih pekara dio je sarajevskog ramazanskog rituala.

Šetnje ulicama

Građani nakon iftara odlaze na teraviju u obližnje džamije, a poslije toga ulice Sarajeva ožive i to traje do sehura, kada je vrijeme da se zaposti. Svako za sebe nađe neku zanimaciju, neki šetaju, neki piju kafu i slade se ukusnim kolačima.

avaz.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima