back to top

Svi će vas pitati za recept za prave italijanske lazanje.

Potrebno je:

Za bolonjez sos:

pola šoljice i dodatno tri kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

4-5 listova svježeg bosiljka

čen bijelog luka

dvije kašičice mljevene crvene paprike

osam šoljica pasiranog paradajza, pelata

dvije šolje vode

dvije kašike paste od paradajza

kašičica soli

kašičica bibera

kašika nasjeckanog bosiljka

manja glavica sitno nasjeckanog luka

komadić sitno nasjeckane pančete

500 gr mljevene govedine

pola šoljice crnog vina

list lovora

pola šoljice maskarpone sira

Za bešamel:

1/4 šoljice maslaca

1/4 šoljice brašna

tri šoljice zagrijanog mlijeka

Tijesto:

devet listova za lazanje

dvije šoljice rendanog parmezana

Priprema:

U malom loncu pomiješajte maslinovo ulje s bosiljkom i bijelim lukom, a za pikantniji sos dodajte zgnječenu crvenu papriku. Na vrlo laganoj vatri pustite da se bosiljak i bijeli luk krčkaju, na maslinovom ulju. Poslije 15 minuta sklonite sa vatre. U velikom loncu sipajte sos od paradajza i vodu. Dodajte pastu, so i biber. Dodajte i maslinovo ulje i promiješajte da se sjedini. Zakuvajte i odmah zatim smanjite vatru. Kuvajte sos barem 45 minuta.

U velikom tiganju zagrijte maslinovo ulje i zapecite slaninu, dodajte luk. Kada sve lijepo opržite, dodajte mljevenu govedinu, pojačajte vatru i pustite meso da se zapeče dok se gotovo ne skuva. Zatim sipajte vino i pustite da se kuva dok se vino ne smanji na pola. Dodajte četiri šolje crvenog sosa i lovorov list.

Smanjite vatru da se sve lagano kuva i poklopite. Poslije sat vremena kuvanja dodajte maskarpone sir. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Spremite bešamel sos tako što ćete otopiti maslac, dodati brašno i mešati dok se ne fromira svijetlo smeđa smesa. Polako dodajte mlijeko uz neprestano miješanje. Dodajte u to rendani parmezan. Kad je smesa gotova, dodajte bešamel u bolonjez sos i lagano promiješajte da se masa ne sjedini.

Na dno vatrostalne posude stavite nekoliko kašika sosa, preko tri lista lazanja. Ponovite postupak dokle imate soa. Gornji sloj bi trebalo da bude debeli sloj sosa, a zatim preko narendajte još parmezana. Prekrijte folijom i pecite 30 minuta.

BONUS VIDEO:

Izvor: ( aloonline.ba / 033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima