back to top

TAJNO ORUŽJE ZA MRŠAVLJENJE: OVA JEFTINA NAMIRNICA U STANJU JE OPORAVITI CIJELI ORGANIZAM

Osim nutritivnog bogatstva o kojem čitajte u nastavku teksta, slanutak je izvrsna namirnica i za cjelokupno zdravlje pa tako pomaže u osjećaju sitosti, pospješuje probavu, zdravlje crijeva i srca te doprinosi postizanju stabilnijeg šećera u krvi.

Dodatno, škrobna tekućina u kojoj je slanutak konzerviran (ako koristite tu opciju) može poslužiti kao zamjena za jaja u nekim receptima.

Nutritivne činjenice o slanutku

Otprilike 80 grama slanutka sadrži 130 kalorija te:

    7 grama proteina

    3 grama masti

    20 grama ugljikohidrata

    6,5 grama vlakana

    1,8 miligrama željeza

Imajte na umu da je konzervirani slanutak pakiran je u slanu smjesu čiji sadržaj natrija može varirati. Međutim, ispiranje ove mahunarke u hladnoj vodi smanjuje natrij do 40 posto.

Prednosti slanutka

Prema istraživanjima, slanutak ima više vlakana od ostalih mahunarki, a jedenje porcije od oko 80 grama može pomoći da zadovoljite oko 25 posto dnevnih potreba. Vlakna i proteini u slanutku također doprinose održavanju težine. Također, sadrži otporni škrob, vrstu ugljikohidrata koji je otporan na probavu. To znači da se slanutak duže probavlja, što povećava osjećaj sitosti i smanjuje skokove šećera u krvi.

Istraživanja pokazuju da otporni škrob u slanutku stimulira određene hormone koji potiču lučenje inzulina, što održava razinu šećera u krvi stabilnom nakon obroka. Slično tome, slanutak može poboljšati razinu holesterola i drugih lipida u krvi. Dobro je poznato da vlakna pozitivno utječu na zdravlje srca i razinu holesterola, ali istraživanja na životinjama pokazuju da prehrambena vlakna iz slanutka smanjuju razinu holesterola i triglicerida te pozitivno utječu na crijevnu mikrobiotu. Dobar početak!z

Ko ne bi trebao jesti slanutak?

Iako se jedenje ove namirnice preporučuje svima, važno je spomenuti da neki ljudi mogu osjetiti plinove zbog visokog sadržaja vlakana. Kako biste smanjili potencijalno neugodne situacije, kupite suhi slanutak i sami termički obradite. To razgrađuje ugljikohidrate koji uzrokuju plinove i može dovesti do manje nadutosti.

Blagodat proteina

Sedam grama proteina koji se nalaze u 80 grama slanutka čini ga pouzdanim izvorom biljnih proteina. Analiza u Food Science & Nutrition navodi da slanutak ima značajne količine svih esencijalnih aminokiselina. Stoga, ova namirnica može poslužiti i kao odličan međuobrok nakon treninga za rast i oporavak mišića.

Što je akvafaba?

Spomenuta škrobna tekućina u limenci slanutka, nazvana i akvafabom, može se koristiti kao odlična zamjena za bjelanjak pa je izvrsna alternativa za vegane.

Slanutak kao grickalica

Ako poželite zamijeniti kokice drugim grickalicama, pečeni slanutak je odlična alternativa.

TAJNO ORUŽJE ZA MRŠAVLJENJE: OVA JEFTINA NAMIRNICA U STANJU JE OPORAVITI CIJELI ORGANIZAM first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima