back to top

U JUDZKS dodatne pretrage na hormone štitne žlijezde (TSH) i glukolizirani hemoglobin (HbA1c)

Održan još jedan radni sastanak sa direktorima javnih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo. Od sada, u JU “Dom zdravlja” KS dodatne pretrage na hormone štitne žlijezde (TSH) i glukolizirani hemoglobin (HbA1c) – tzv. tromjesečni šećer.

Sastanku su prisustvovali ministar zdravstva KS Enis Hasanović, prof.dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, prim.doc.dr. Alen Pilav, v.d. direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te dr. Milan Mioković, v.d. direktora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo sa svojim saradnicima.

Naglašavamo da se sve dosadašnje odluke ovih sastanaka poštuju i predstavljaju veliki napredak u međusobnoj saradnji ustanova – uputnice za onkološke pacijente, medjusobno upućivanje pacijenata i sl.

Koordinacioni tim na dnevnoj bazi komunicira i otklanja poteškoće na koje nailazi.

Nastavljaju se redovni sastanci u istom sastavu i u narednom periodu.

Ovaj put, zaključci su slijedeći:

-Tražiti od Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo da omogući pacijentima da svoje nalaze dobijaju elektronskim putem (viberom ili e-mailom)

-U laboratorijama JU Dom zdravlja KS dodatno će se raditi i pretrage na hormone štitne žlijezde (TSH), te HbA1C glukolizirani hemoglobin ( tzv. tromjesečni šećer ) te ostale pretrage koje je tehnički moguće raditi u tim laboratorijama, posebno one koje se ne moraju raditi na KCUS-u.

Ovim rješavamo nepotrebni odlazak pacijenata na KCUS da bi uradili neke osnovne pretrage i višekratno uzimanje nalaza na više različitih lokacija.

-Zbog nedostatka internista u Domu zdravlja, izražena je spremnost da se angažuju dva doktora spec. interne medicine kako bi preuzeli određeni broj pacijenata kojima je potreban internistički pregled. Takodjer, bit će omogućeno upućivanje pacijenata na pregled kod neurologa u Zavodu za medicinu rada, zbog nedostatka pomenutog kadra u Domu zdravlja i dužih listi čekanja u sve tri ustanove.

– Postignut je dogovor da se 10 uzoraka za patohistologiju svaki dan prebaci iz Kliničkog centra u Opću bolnicu radi analize istih i skraćivanja vremena čekanja na patohistološki nalaz, i u konačnici brže liječenje pacijenata. Opća bolnica će pomoći Kliničkom centru zbog izraženog nedostatka spec.patologa i tako ubrzati proces dijagnostike. KCUS će sklopiti sličan sporazum i sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu za dodatnu pomoć u analizi patohistoloških uzoraka i analiza koje su od životnog značaja za pacijente.

Prisutni su još jednom izrazili zadovoljstvo ovim načinom saradnje izmedju ustanova i unapređenju sistema u interesu svih pacijenata i zdravstvenih radnika.

judzks.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima