back to top

U općini Novi Grad u toku rekonstrukcija ulica Braće Mulić u naselju Dobrinja i Majdanska u Švrakinom Selu

Općina Novi Grad Sarajevo zajedno sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo realizira projekat rekonstrukcije primarnih saobraćajnica u ulicama Braće Mulić i Bulevar Mimara Sinana, u MZ “Dobrinja B” i ulicama Majdanska i Sulejmana efendije Musića, u MZ “Švrakino Selo II”.

Obzirom da se radi o saobraćajnicama od primarnog značaja koje su bile u lošem stanju, odnosno cestama od kantonalnog značaja koje su u nadležnosti Kantona Sarajevo, Općina Novi Grad Sarajevo inicirala je njihovu sanaciju još prije dvije godine i uključila se u njihovu implementaciju.

Sporazumom koji je potpisan sa Ministarstvom, Općina je preuzela obavezu implementacije i sufinansiranja projekata, dok Ministarstvo saobraćaja KS i Direkcija za puteve KS većinski finansiraju realizaciju navedenih projekta. A da bi se krenulo u realizaciju projekata Općina Novi Grad Sarajevo je putem Službe za investicije i komunalne poslove uradila kompletnu projektnu dokumentaciju, pribavila sve potrebne saglasnosti i zajedno sa ministarstvom uključena je u implementaciju navedenih projekata.

U naselju Dobrinja započeli su radovi u ulici Baraće Mulića, od spoja sa A transverzalom gdje će se u sklopu prve faze raditi 675 metara ceste. Vrijednost okvirnog sporazuma za izvođenje radova na rekonstrukciji cesta u ulicama Braće Mulić i Bulevar Mimara Sinana dužine 1.780 metara, koji je Općina potpisala sa Ministarstvom iznosi 4.991.576,37 KM, od čega Ministarstvo saobraćaja izdvaja 4,6 miliona KM, a Općina Novi Grad 400.000 KM.

Obnova ove saobraćajnice od velikog je značaja, kako za Općinu Novi Grad Sarajevo, tako i za cijeli Kanton Sarajevo. Radi se o saobraćajnici kojom dnevno prođe hiljade vozila, a koja je bila u jako lošem stanju, te je bilo neophodno uraditi kompletnu rekonstrukciju saobraćajnice u punom profilu, sa pješačkom stazom i zelenom površinom, a cijelom dužinom bit će izgrađena i biciklistička staza. Također, će kompletna rasvjeta dužinom saobraćajnice biti zamijenjena novom LED rasvjetom.

Rekonstrukcija Majdanske ulice

U toku je i prva faza rekonstrukcije ulice Majdanska u sklopu koje se radi 315 metara ceste, a u pripremi je Ugovor broj 2. za rekostrukciju preostalih 300 metara ceste.

Saobraćajnica je bila oštećena usljed vremenskih uslova i saobraćajnog opterećenja. Obnovom ove saobraćajnice velikom broju vozila koji dnevno prođu ovom ulicom, kao i trolejbusima koji dolaze u depo, u blizini zgrade Općine Novi Grad Sarajevo, vožnja će biti ugodnija.

Nakon rekonstrukcije saobraćajnice izvršit će se postavljanje vertikalne saobraćajne signalizacija, te plastične horizontalne signalizacije.

Općina Novi Grad Sarajevo potpisala je sa Ministarstvom saobraćaja KS okvirni sporazum o realizaciji projekta rekonstrukcije ulica Majdanska i Sulejmana efendije Musića, na području MZ “Švrakino Selo II”. Ukupna vrijednost ovog projekta je 2,4 miliona konvertibilnih maraka, od čega Ministarstvo saobraćaja izdavaja oko 1,9 miliona KM, a Općina Novi Grad Sarajevo 550.000 KM.

Projektom je predviđena obnova Majdanske ulice cijelom njenom dužinom, do spoja sa ulicom Safeta Hadžića, pješačkih staza i obnova postojećih priključaka, kao i obnova saobraćajnice u ulici Sulejmana ef. Musića, dužine 430 metara, odnosno njenog desnog kraka koji se spaja sa Majdanskom. Za ovaj projekat Općina je obezbijedila projektnu dokumentaciju i sve potrebne saglasnosti.

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa kantonalnim ministrstvom saobraćaja implemetira još tri značajna infrastrukturna projekta: izgradnju IX transverzale, gdje je pri kraju spajanje kružnog vijadukta, zatim kružnog toka kod KJKP “Gras”, kao i izgradnju kružnog toka između IX transverzale i ulica Džemala Bijedića i Ive Andrića.

PRESS OPĆINE

 

 

 


www.novigradsarajevo.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima