U Pojasu Gaze ubijeno 9.770 osoba, uključujući 4.800 djece i 2.550 žena od početka izraelskih napada

Bilans poginulih u brutalnim izraelskim napadima u Pojasu Gaze povećan je na 9.770 osoba, uključujući 4.800 djece i 2.550 žena, javlja Anadolija. 

Portparol Ministarstva zdravlja u Gazi Ashraf al-Qudra obratio se novinarima u bolnici Al-Shifa i kazao da je u izraelskim napadima u Pojasu Gaze u protekla 24 sata ubijeno najmanje 270 osoba, čime je broj poginulih od početka izraelskog bombardiranja 7. oktobra povećan na 9.770. U isto vrijeme ubijeno više od 1.500 Izraelaca.

Rekao je da je među ubijenim najmanje 4.800 djece i 2.550 žena.

Al-Qudra je istakao da 70 posto žrtava izraelskih napada u Pojasu Gaze čine žena, djeca i starci.

Dodao je da se u ruševinama zgrada srušenih u izraelskim napadima kao nestalo vodi najmanje 2.660 ljudi, od kojih 1.270 djece.

– Izrael provodi genocid i etničko čišćenje u Gazi već 30 dana. Bolnice u Gazi neće moći pružiti uslugu za samo nekoliko sati – upozorio je Al-Qudra.

Naglašavajući da treba osigurati siguran prolaz pomoći i goriva u Gazu, Al-Qudra je naveo da je Izrael lagao o sigurnom prolazu pomoći.

Al-Qudra je istakao i da Palestinci ranjeni u izraelskim napadima već tri dana ne mogu biti prebačeni u bolnice u Egiptu.

Netanyahu: Nema prekida vatre dok ne budu oslobođeni zatvorenici iz Gaze

 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da neće ići na prekid vatre dok ne budu oslobođeni zatvorenici koje palestinske grupe drže u blokiranom Pojasu Gaze.

Netanyahu je posjetio zračnu bazu izraelskih snaga na jugu te zemlje.

Izraelski premijer je potom izjavio da neće biti primirja dok zarobljenici koje drže palestinske grupe ne budu pušteni, javlja Anadolija.

– To smo poručili i svojim neprijateljima i prijateljima – kazao je Netanyahu.

Netanyahu je dao slične izjave i nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Tel Avivu prije dva dana.

Blinken u iznenadnoj posjeti Zapadnoj obali, sastanak s Abbasom

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se u nedjelju s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali. 

Blinken je otputovao u iznenadnu posjetu Zapadnoj obali u okviru bliskoistočne turneje i sastao se predsjednikom Palestinske uprave Abbasom, prenosi Anadolija. 

Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller istakao je da je Blinken ponovio posvećenost SAD-a protoku humanitarne pomoći u Gazu tokom sastanka i naveo da je “jasno rekao da Palestinci ne mogu biti prisilno raseljeni”.

Navodeći da su Blinken i Abbas razgovarali o “vraćanju mira i stabilnosti” na Zapadnoj obali, Miller je rekao da je američki šef diplomatije također skrenuo pažnju na važnost “zaustavljanja ekstremističkog nasilja nad Palestincima u regionu i pozvao na odgovornost”.

Iako Blinkenova posjeta nije najavljena, pojavile su se glasine da će posjetiti Zapadnu obalu, zbog čega su se demonstranti okupili na protestima protiv američke podrške Izraelu.

Blinken je u subotu održao konferenciju za novinare u Ammanu zajedno sa jordanskim zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Egipta, što je njegova treća posjeta regiji od početka rata. Kako je najavljeno, on će u nedjelju posjetiti i Tursku. 

Izraelska vojska se povlači sa sjevera Gaze

 Izraelska vojska povukla se u subotu iz sjevernih područja Pojasa Gaze usred žestokih borbi s palestinskim borcima u kojima je desetine izraelskih vojnika poginulo ili ranjeno. 

Do povlačenja dolazi nakon što je Izrael posljednjih dana napredovao unutar Pojasa Gaze iz nekoliko smjerova, prenosi Anadolija. 

Vojska se suočava sa žestokim otporom palestinskih boraca na nekoliko tačaka u Gazi.

Izraelski ratni avioni, artiljerija i ratni brodovi pojačali su napade na grad Gazu i sjeverni dio Pojasa Gaze.

S druge strane, naoružano krilo Hamasa, Brigade Al-Qassam, saopćilo je da je napalo izraelske vojnike, oklopna vozila i tenkove raketnim granatama, posebno u sjevernom dijelu grada Gaze.

Na sjevernoj strani Gaze, izraelske snage su se povukle nakon što su bile stacionirane u području Al-Maqqousi u sjevernom dijelu grada Gaze, te u sjevernom području izbjegličkog kampa al-Shati, sjeverozapadno od grada Gaze.

Izraelske snage vratile su se na sjever na stanicu u oblasti Al-Amrikiyah, sjeverozapadno od Beit Lahia, što znači da se vojska povukla dva kilometra do položaja u području do kojeg je došla prvog dana kopnene operacije 27. oktobra.

Kako javlja Anadolija, izraelske snage povukle su se na poljoprivredno područje udaljeno od stambenih i naseljenih područja.

Glasnogovornik brigade Al-Qassam Abu Obeida rekao da se Hamasovi borci bore protiv izraelskih snaga u Beit Hanounu u sjevernom Pojasu Gaze, na sjeverozapadu grada Gaze i u jugoistočnom dijelu grada Gaze četvrti u Al-Zaytounu i Tal al- Hawa.

– Naši mudžahedini (borci) uništili su 24 izraelska vojna vozila u posljednja dva dana – rekao je Abu Obeida.

Izraelska vojska saopćila je u subotu da je izgubila 345 vojnika od izbijanja borbi u Pojasu Gaze 7. oktobra.

Glasnogovornik vojske Daniel Hagari rekao je na konferenciji za novinare da su četiri vojnika ubijena u Gazi, čime je broj poginulih porastao na 345.

U južnom dijelu grada Gaze, izraelska vojska je granatirala područja u četvrtima Al-Zaytoun i Tal al-Hawa.

Izraelske snage ostale su stacionirane 500 metara od obalnog puta Gaze, poznate kao ulica Al-Rasheed u jugozapadnom dijelu gradu Gaze.

Brigade Al-Qassam saopštile su da se bore protiv izraelskih snaga na južnoj strani Gaze i objavile da su napale izraelski tenk protutenkovskom raketom “Konkurs”.

Izraelska vojska nastoji da napreduje iz naselja Al-Zaytoun prema sjevernim dijelovima Gaze.

Prema razmjerama razaranja koje su izazvali u naselju Tal al-Hawa izgleda da se priprema za kopneno napredovanje iz tih područja.

Plan podsjeća na kopnenu operaciju u Gazi od 2008-2009. koja je trajala 23 dana kada su izraelske snage napredovale iz istočne Gaze u naselje Al-Zaytoun.

Tada su izraelske snage stigle do područja bolnice Al-Quds u naselju Tal al-Hawa. To područje je posljednjih dana bilo izloženo teškim izraelskim bombardovanjem, posebno u okolnim područjima bolnice Al-Quds.

Izrael će nastaviti svoje operacije u Gazi sve dok ne ostvari pobjedu, čak i ako za to bude potrebna puna godina, rekao je u subotu državni ministar odbrane.

– Ostat ćemo u Gazi dok ne pobijedimo, čak i ako za to treba godinu dana – rekao je Yoav Galant u javnom obraćanju koje je emitirala Izraelska uprava za radiodifuziju.

Dodao je da “nakon ovog rata u Gazi neće ostati nikakva prijetnja koja će moći terorizirati Izrael sa južne granice.”

– Imaćemo punu operativnu slobodu da djelujemo unutar pojasa – kazao je Galant.

Ove sedmice je izraelska vojska proširila svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim zračnim napadima od iznenadne ofanzive Hamasa 7. oktobra.

The post U Pojasu Gaze ubijeno 9.770 osoba, uključujući 4.800 djece i 2.550 žena od početka izraelskih napada appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima