back to top

U Sarajevu održana tribina ‘Islam i izazov pluralizma u globaliziranom svijetu’ – 033.ba

Tribina “Islam i izazov pluralizma u globaliziranom svijetu”, u organizaciji Fakulteta islamskih nauka, Gazi Husrev-begove biblioteke, međunarodne inicijative ResetDoc i Fondacije Moulay Hicham, održana je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Ova tribina je dio istoimene konferencije čiji je cilj predstaviti istraživanja radne grupe o islamu i pluralizmu, kao komponentu multireligijskog i komparativnog projekta “Teologije i prakse pluralizma” međunarodne inicijative ResetDoc.

Uvodna obraćanja održali su prof. dr Ahmet Alibašić s Fakulteta islamskih nauka, izvršni direktor i jedan od osnivača Reset DOC-a Giancarlo Bosetti, kao i osnivač i predsjednik fondacije Prince Moulay Hicham.

-Jedan od izvora opasnosti za živjeti u tom svijetu su zastarjele teologije. One nisu bile neadekvatne za vrijeme u kojem su razvijene, ali su razvijene za predmoderni svijet, koji je bio radikalno drugačiji od našeg, koji je podnosio ambivalentnost. Postoji velika opasnost da moderne ideologije zloupotrijebe takve teologije – kazao je Ahmet Alibašić, direktor Fakulteta islamskih nauka.

U okviru panela govorili su Jose Casanova, Jocelyne Cesari, Prince Moulay Hicham, prof. dr. Ahmet Alibašić, prof. dr. Nedžad Grabus, Mohsen Kadivar i Jerusha Rhodes.

– Mi smo sretni da je Fakultet islamskih nauka, na čelu s dekanom dr. Mustafom Hasanijem i kolegom Alibašićem, uspjeli organizirati u Sarajevu ovako značajnu konferenciju. Sarajevo je po svojoj strukturi već pet, šest stoljeća pluralističko i pluralno mjesto, unutar ovog našeg prostora. Islam jeste za nas kao Bošnjake, kao narod koji živi u Bosni i Hercegovini, izrazito važan, ali to je velika svjetska religija, civilizacija. Islam komunicira i sa drugim religijama i važno nam je da i mi u Bosni i Hercegovini razumijemo te procese, šta se događa u svijetu. Svi govore da se dešavaju nove prekompozicije svijeta. Ako hoćemo o tome govoriti, onda je, dakako, važno da i mi u našoj državi razumijemo koji su to procesi, otvaramo neke kritičke valorizacije, teologija, etika – izjavio je prof. dr. Nedžad Grabus, muftija sarajevski.

Casanova je ocijenio da „već 30 godina gledamo deprivatizaciju religije, religija ulazi u javnu sferu života i učestvuje u javnim problemima i moralnim pitanjima. To je dobro“.

– U isto vrijeme, globalizacija spaja sve religije. One se moraju međusobno prihvatiti i to je jedan proces. Ja to nazivam globalnom denominacijom religija gdje jedni druge nazivaju pravim imenima. To je proces koji je veoma važan. Danas, vjerske grupe su često bolje u vođenju međusobnih razgovora nego sekularne političke grupe – naglasio je on.

Panelisti su razgovarali o rezultatima radne grupe o islamu i pluralizmu pozivajući se kako na unutarnju tako i spoljnu raznolikost, fokusirajući se na sunijsko-šiijske odnose, rod, blasfemiju/bogohuljenje i apostaziju/odmetništvo.

Također su se upustili u poređenje sličnih izazova u katoličkoj, pravoslavnoj i jevrejskoj tradiciji. 

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima