“Učio sam Kur’an dok nisu završili”: Doktori u Gazi operišu bez anestetika i na podu

Direktor bolnice al-Shifah Muhammad Abu Salmaja je upozorio na veoma tešku situaciji u kazavši da ne preostaje ništa drugo nego da liječe pacijente na podu i bez adekvatnih anestetika.

Kada je medicinska sestra djevojčici zašila povrede na glavi, ona je jaukala od bola i dozivala “mama, mama”. Doktor nije mogao koristiti nikakve anestetike jer ih nije bilo u bolnici al-Shifa u gradu Gazi.

To je jedan od najgorih trenutaka kojih se medicinska sestra Abu Imad Hasanain sjeća u više od mjesec dana izraelskog rata u Pojasu Gaze. Tamošnji medicinski radnici moraju se nositi s dosad neviđenim brojem ranjenih u situaciji kada im nedostaju lijekovi protiv bolova.

Moraju liječiti na podu i bez anestetika

“Ponekad pacijentima damo sterilnu gazu da je mogu zagristi i ublažiti bol. Znamo da je bol gora nego što itko može zamisliti, puno gora nego što bi djeca njezine dobi mogla podnijeti”, kaže Hasanain, pokazujući na djevojčicu s ozljedom glave.

Nimir abú Saír stigao je u bolnicu al-Shífa na dezinfekciju i previjanje rane na leđima koju je zadobio tokom zračnog napada. Kaže i da nije dobio nikakvu anesteziju kada su mu šivali rane.

“Učio sam Kuran dok oni nisu završili”, ističe Sair.

Direktor bolnice al-Shifah Muhammad Abu Salmaja kaže da kada spasioci odjednom dovedu veliki broj pacijenata, ne preostaje ništa drugo nego liječiti ih na podu i bez adekvatnih anestetika.

Kao primjer naveo je granatiranje bolnice al-Ahli 17. oktobra, kada je oko 250 ranjenih dovezeno u bolnicu al-Shifa, gdje se nalazi 12 operacijskih sala.

“Kad bismo ih operirali jednog po jednog, mnogi bi umrli. Morali smo operirati na podu bez anestezije ili samo koristeći slabe anestetike ili lijekove protiv bolova kako bismo spasili ranjene”, opisuje Salmaja.

Dodao je da su u takvim uslovima ljekari u al-Shifi izvodili amputacije udova i prstiju, šivali velike rane i liječili teške opekline.

“To je bolno za ljekarski tim. Nije lako. Bit je u tome da će pacijent ili trpjeti bolove ili će izgubiti život”, rekao je direktor.

Slabiji lijekovi nisu dovoljni

Muhammad Zapokut, direktor Nasserove u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze, kaže da su također imali period kada su ostali bez anestetika, ali to se promijenilo otkako je dozvoljen ulazak kamionima s humanitarnom pomoći.

“Neke smo zahvate radili bez anestetika, uključujući i carske rezove, a morali smo i neke pacijente s opeklinama operirati na ovaj način”, kaže Zapokut.

Ljekari su slabijim lijekovima pokušavali olakšati bolesnike, ali to nije bilo dovoljno.

“To nije idealno rješenje za pacijenta u operacijskoj sali kojeg želimo operirati u općoj anesteziji”, rekao je Zapokut.

Zapokut je rekao da je u njegoovoj bolnici problem nestalih anestetika smanjen zahvaljujući zalihama pomoći, ali u bolnici al-Shifa i indonezijskoj bolnici, koje se nalaze na sjeveru Pojasa Gaze, gdje će Izrael usmjeriti svoje napade, lijekovi još uvijek nedostaje.

pressmediabih.com

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite zvjezdica da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima