back to top

UKLONITE TJELESNU MASNOĆU UZ 15-MINUTNI TRIK ZA TUŠIRANJE

“Integriranje 15-minutnog hladnog tuša u vašu dnevnu rutinu može biti iznenađujuće efikasan način da povećate svoje napore za mršavljenje”, rekla je Eleanor Potter, šefica strateškog izvora u Plumbworldu.

Utvrđeno je da namakanje tijela u hladnoj vodi aktivira smeđe masno tkivo (BAT), što može značajno povećati potrošnju energije. Istraživanja su pokazala da blago izlaganje hladnoći na 19C može povećati dnevnu potrošnju kalorija za oko 100 do 200 kalorija, piše Mirror.

Ovaj broj može varirati od osobe do osobe jer na njega utječe količina prisutne smeđe masti i metabolički odgovor svakog pojedinca na hladnoću. Hladno tuširanje također može uzrokovati privremeno povećanje metabolizma za čak 15 posto, pokazalo je istraživanje. 1,15 do 1.725 kalorija u minuti tokom izlaganja”, piše Plumbworld.

Stoga, 15-minutni hladni tuš dovodi do dodatnog utroška kalorija od oko 17,25 do 25,875 kalorija. Ovo zavisi od osnovne metaboličke brzine osobe i intenziteta prehlade. Štaviše, navodi se da drhtavica povećava potrošnju kalorija i do pet puta u odnosu na brzinu metabolizma u mirovanju, što je ekvivalentno otprilike pet do 7,5 kalorija u minuti. Važno je napomenuti da se ne preporučuje korištenje ove metode duže vrijeme.

uklonite tjelesnu masnoću uz 15-minutni trik za tuširanje
UKLONITE TJELESNU MASNOĆU UZ 15-MINUTNI TRIK ZA TUŠIRANJE

„Uprkos uobičajenim percepcijama da je drhtavica neželjena reakcija, ona zapravo može poslužiti kao efikasan mehanizam za sagorijevanje kalorija pod određenim uvjetima, pod uvjetom da mu se pristupa oprezno i ​​umjereno“, objašnjava Plumbworld. Izloženost hladnoći može povećati endorfine i poboljšati vaše raspoloženje, što potiče sudjelovanje u fizičkoj aktivnosti. Redovno umjereno do intenzivno vježbanje može sagorjeti 200 do više od 600 kalorija na sat, ovisno o vrsti aktivnosti i individualnoj težini. Zakoračiti pod hladan tuš može biti ogromno iskustvo, ali Eleanor je podijelila svoje najbolje savjete za početak zdrave navike.

“Razmislite o postepenom uvođenju hladnog tuša u svoju rutinu, počevši s kraćim trajanjem i nešto nižim temperaturama, a zatim postepeno povećavajući. Ova metoda pomaže vašem tijelu da se udobno prilagodi, smanjujući šok i nelagodu povezane s izlaganjem hladnoći. Dosljednost je ključna. Neka hladnoća učini tuširanje redovnim dijelom vaše dnevne rutine kako biste iskoristili sve prednosti, uključujući povećano sagorijevanje kalorija i poboljšano raspoloženje”, rekao je.

Međutim, važno je slušati svoje tijelo i prilagoditi se, posebno ako imate zdravstvene probleme na koje može utjecati hladnoća. “Konsultacija sa doktorom prije početka može dati personalizirane savjete i osigurati sigurnost”, dodao je stručnjak.

UKLONITE TJELESNU MASNOĆU UZ 15-MINUTNI TRIK ZA TUŠIRANJE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima