back to top

Upitali smo MUP: Koji su kriteriji za oduzimanje vozila bahatoj vozačima i šta se dešava sa tim vozilima?

U posljednje vrijeme, policija u Sarajevu gotovo svakodnevno oduzima barem jedno vozilo od vozača koji su višestruki povratnici u saobraćajnim prekršajima.

Kako bismo bolje razumjeli ovu problematiku, razgovarali smo sa Mersihom Novalić, glasnogovornicom MUP-a Kantona Sarajevo, o kriterijima oduzimanja vozila i daljim posljedicama.

“Vozila oduzimamo osobama koje iznova čine teške saobraćajne prekršaje unutar dvije godine”, istakla je Novalić, naglašavajući da iznos duga nije presudan kriterij za oduzimanje vozila.

“Oduzeta su vozila čak i od onih koji su dužni samo 500 KM, ali nastavljaju kršiti propise, plaćaju kazne, ali i dalje predstavljaju opasnost na cesti,” dodala je.

Novalić je objasnila da se vozila oduzimaju zbog kontinuiranog upravljanja bez valjane dozvole, naglašavajući da se najčešće radi o vozačima koji voze prije sticanja vozačke dozvole ili upravljaju vozilom unatoč zabrani.

“Odluke o oduzimanju vozila donosi sud, a ne MUP Kantona Sarajevo. Oduzeta vozila se privremeno čuvaju u depou MUP-a u Reljevu,” istakla je Novalić.

Novalić se također osvrnula na potrebu za boljim sistemom naplate kazni, ističući da oduzimanje vozila nije isto kao naplata dugova. “Postoje osobe koje su sakupile velike iznose kazni, ali i dalje nisu platili niti ih namjeravaju platiti,” rekla je.

“Vozila se ne oduzimaju zbog neplaćenih kazni, ali to svakako ilustrira odgovornost prema društvu,” zaključila je Novalić.

Pojasnila je da vozila koja se oduzmu ostaju u vlasništvu sudskog sistema i da odluku o daljoj sudbini donosi upravo sud.

Izvor: ( radiosarajevo.ba / 033.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima