back to top

Vakcinacija protiv HPV ključna mjera za sprečavanje karcinoma

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine uspješno je stručno uredio i realizirao serijal edukativnih radionica o uvođenju imunizacije protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Federaciji BiH namijenjenih zdravstvenim radnicima u svih deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine.

Tokom septembra, oktobra i novembra 2023. na radionicama je sudjelovalo više od 300 sudionika, liječnika, medicinskih sestara, specijalista te drugih stručnjaka uključenih u provođenje imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Siniša Skočibušić rekao je da su prošle godine počeli sa vakcinacijom protiv HPV u tri kantona i to u Hercegovačko-neretvanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.

– Nakon dobrih iskustava, kampanje i interesa stručne, medicinske i šire javnosti uvidjeli smo da postoji zdravstvena opravdanost da taj preventivni program radimo u 2023. i 2024. godini u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine. Zbog toga smo se odlučili da u deset kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine organizujemo deset radionica kako bismo zdravstvene radnike, posebno provoditelje imunizacije, educirali i informisali o humanom papiloma virusu (HPV), programu vakcinacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine i o praktičnim apektima njegove implementacije te kako bismo neposredno poslušali šta je stvarna potreba terena – dodao je Skočibušić.

Govoreći o nabavci vakcina protiv HPV dr. Skočibušić je rekao da je ove godine u Federaciji Bosne i Hercegovine nabavljeno 2.000 doza vakcine protiv HPV zahvaljujući spremnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da osigura određena sredstva.

– Mi smo protekle godine uspjeli izdvojiti sredstva za 1.000 doza vakcine za tri kantona. Ove godine smo nabavili 2.000 doza i u toku su nove nabavke, tako da će biti dovoljna količina vakcina za sve kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine. Nabavljat ćemo i više vakcina shodno interesovanju. Inače, postupak nabavke vakcina i njihove primjene je delikatan posao s obzirom da se radi o besplatnoj vakcini za stanovništvo i koja je u nabavnoj cijeni vrlo skupa, više od 200 KM. Mi moramo jako dobro planirati kako ne bi bilo propadanja vakcina – rekao je dr. Skočibušić.

On je podcrtao značaj vakcinacije protiv HPV.

– Vakcinacija protiv HPV je ključna mjera za sprječavanje karcinoma cerviksa (grlića materice), ali i drugih karcinoma i genitalnih i negenitalnih bradavica koje se javljaju kod velikog broja stanovništva. Godišnje oko 150 žena u Federaciji Bosne i Hercegovine oboli od karcinoma cerviksa, a umre ih oko 60 što nije zanemariv broj za FBIH, a da ne kažemo koliki su troškovi vezani za cijeli proces liječenja i koliko to opterećuje pojedinca i porodicu, ali i cijeli zdravstveni sistem. Bio bi ozbiljan propust da mi ne učinimo ono što možemo učiniti, a to je da spriječimo bolest – rekao je dr. Skočibušić.

Podsjetio je da je u svijetu vakcinacija protiv HPV započela 2006. godine, dodajući da Australija planira 2030. godine da eradicira ovaj karcinom dosljednom, uspješnom i sveobuhvatnom primjenom vakcinacije.

– Imunizacija protiv HPV je prva vakcina koju uvodimo u Federaciji Bosne i Hercegovine nakon dugo godina i nakon teških vremena pandemije Covid-19. Tim preventivnim programom želimo dugoročno smanjiti umiranje od karcinoma. Rezultati predano i odlučnog rada će se pokazati u desetljećima pred nama. Kao što svi učimo i znamo, bolje je spriječiti nego liječiti – zaključio je dr. Skočibušić istaknuvši da su edukativne radionice bile prilika da se kolege upoznaju i s budućim aktivnostima i prioritetima Zavoda zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove i voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine dr. Aida Ramić Čatak naglasila je da je cilj serije edukativnih radionica bio edukacija zdravstvenih radnika i javnosti i obratiti se roditeljima koji odlučuju o vakcinaciji svoje djece.

– Veliki je značaj biti na terenu, razgovarati i družiti se sa zdravstvenim djelatnicima, profesionalcima, koji su u svakodnevnom i direktnom kontaktu sa roditeljima da pošaljemo poruke o sigurnosti i efikasnosti vakcina protiv HPV, ali i da unaprjeđujemo komunikacijska znanja i vještine zdravstvenih radnika koji su u prvom kontaktu sa roditeljima djece kojoj preporučujemo i omogućujemo vakcinaciju i koji trebaju biti najkompetentniji izvor stručnih i znanstvenih informacija. Vjerujemo da smo kroz ove radionice potaknuli zdravstvene radnike da aktivnije i efikasnije komuniciraju sa roditeljima, da im objasne značaj zaštite zdravlja mladih generacija i svu dobrobit koju im pruža vakcinacija protiv humanog papiloma virusa – rekla je dr. Ramić Čatak.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva prim. dr. Goran Čerkez je rekao da se programom uvođenja imunizacije protiv HPV, Bosna i Hercegovina svrstava među 150 zemalja u svijetu koje vakcinišu protiv HPV.

– Pozivam sve roditelje da se odazovu i vakcinišu svoju djecu s ciljem maksimalnog smanjenja rizika od HPV infekcije i njenih štetnih posljedica. Jer, ako govorimo o brizi za žene, onda je vakcinacija protiv HPV najbolji način da se to pokaže. Ukoliko želimo da imamo zdravu populaciju, zdrave žene, sada je pravo vrijeme da svi zajedno napravimo dobar posao. Ovo je pitanje i demografije, a ne samo zdravstva, pitanje puno šire društvene odgovornosti – rekao je prim. dr. Čerkez.

Programom je omogućena besplatna vakcinacija prvenstveno djevojčica 8. razreda osnovne škole u 2023./2024. godini. Vakcine protiv HPV pružaju najbolju zaštitu ukoliko se prime između 9 i 14 godina starosti. Najefikasnije su ukoliko se daju prije nego što osoba postane seksualno aktivna. Daju se u dvije doze s razmakom od šest mjeseci između doza.

Vakcinacija protiv HPV u FBiIH će se provoditi u ambulantama školske medicine, porodične medicine ili pedijatrije (ovisno o organizaciji u kantonima), te epidemiološkim službama. Tokom školske godine, poziv za vakcinaciju protiv HPV-a dostavit će se školama, koji će ga proslijediti roditeljima djece 8. razreda osnovne škole. Poziv će sadržavati i obrazac informiranog pristanka, koji roditelj popunjava ako je suglasan s vakcinacijom.

 

(Žene.ba / FENA)

Vakcinacija protiv HPV ključna mjera za sprečavanje karcinoma Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima