back to top

Založili kuću i kupili jahtu na kojoj žive: “Dali smo otkaz da bismo uživali s djecom”

Britanski par Laura i Ros Koledž (Ross College) dali su otkaze i preselili porodicu na jahtu usidrenu u Grčkoj. Tvrde da, nakon što su odustali od posla s radnim vremenom od 9 do 5, ne mogu biti sretniji.

Odlučili su ploviti jer su osjetili da je njihova porodica previše nepovezana.

– Ros je radio i više od 50 sati sedmično. Osjećao je kako mu najbitnije godine naše djece izmiču pred očima i da mu jako nedostaju – rekla je Laura, prenosi 24sata.hr.

Cilj im je bio pružiti djeci „uzbudljiv, avanturistički, nekonzumeristički odgoj“.

Stoga je porodica založila novouređenu kuću i kupila jahtu Bavaria 42 iz 2005. te preselila u Grčku na ljeto 2019. Jahta je koštala oko 125.000 dolara odnosno 115.000 eura. Započeli su putovanje na Mikonosu, plovili kroz Egejsko more i na kraju se nastanili na Jonskom otočju.

– Oboje smo godinama bili surferi i kajakaši, pa nas je okean oduvijek privlačio – rekla je Laura o njihovom prethodnom životu u jugozapadnoj Engleskoj.

Porodica već pet godina plovi po grčkim otocima i svidio su im se stil života u tuđini – uprkos nepredvidivosti.

– Jedriličarski život vrlo je promjenjiv, pa je teško uspostaviti ravnotežu između posla i privatnog života. Održavanje bilo kakve rutine je izazov. Morate biti kao kameleon kada vrijeme ili druge okolnosti zahtijevaju promjenu plana – priznala je Laura.

Ros je kapetan jahte, a oboje su direktori BoatFita, stranice za zdravlje i fitness te Sailing Holly Blue, stranice koja bilježi njihove avanture.

Njihov sin Noa (Noah) se trenutno školuje kod kuće, a Džoš (Josh) pohađa online školu.

– Kad dobijemo prebivalište ovdje u Grčkoj, planiramo ići dalje – rekla je Laura.

Naime, porodica planira nabaviti veću jahtu kada dječaci narastu, ali su u međuvremenu dodali puno toga kako bi im na jahti bilo što ugodnije.

– Osposobili smo solarnu energiju, litij-ionske baterije, generator vode i druge modifikacije kako bi mogli normalno živjeti, bez računa za režije – rekla je Laura.

Što se tiče odnosa s obzirom na tako mali prostor, na ovaj način brzo saznate je li osoba s kojom ste vaša srodna duša. Jedriličarski život ponekad znači da ste skupa 24 sata dnevno, 7 dana u sedmici.

– U tom slučaju ne samo da morate naučiti birati svoje bitke, već i gdje hoćete i nećete raditi kompromise – rekla je i dodala da se na ovaj način odnos između partnera produbljuje do nevjerovatnog nivoa, piše New York Post.

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima