Sastojci:
Za palačinke:
120 g brašna
1 jaje
1 šolja mlijeka
1 kašičica otopljenog putera + puter za prženje
so po ukusu
Za nadjev:
1,5 kašika brašna
1,5 kašika putera
1 šolja mleka
240 g tunjevine u komadićima
120 g pečuraka
2 kašike rendanog čedar sira
1 kašike iseckane mirođije
prstohvat soli
prstohvat bibera
Recept za zapečene slane palačinke sa tunjevinom i pečurkama:
U posudu dodajte prosijano brašno i so. Pomešajte, pa napravite malo ulubljenje u sredini i dodajte jaje i umutite. Potom dodajte pola šolje mleka i otopljeni puter i dobro umutite. Dodajte i ostatak mlijeka i miješajte dok ne dobijete glatku strukturu. Ostavite da odstoji oko 15 minuta. Pecite jednu po jednu palačinku na puteru sa obe strane po 30 sekundi. Počnite da pravite nadjev za slane palačinke tako što ćete otopiti puter u većoj šerpi na laganijoj vatri. Dodajte brašno, promiješajte, pa ubacite so i biber. Mešajte 2 minuta na laganijoj vatri, pa povećajte na srednju temperaturu i dodajte mlijeko. Miješajte dok se sos ne zgusne, otprilike oko 5 minuta. Sklonite sa vatre, pa dodajte tunjevinu u komadićima, promiješajte, pa dodajte pečurke i mirođiju. Vratite na laganu vatru nekoliko minuta. Punite prohlađenim nadjevom sa tunjevinom i pečurkama palačinke i urolajte. Poredajte slane palačinke po vatrostalnoj posudi, pospite izrendanim čedar sirom i pecite na 180°C oko 20 minuta ili dok se sir ne otopi. Predlažemo i slane palačinke punjene mljevenim mesom i sirom.
BONUS VIDEO: