Sastojci:
Za kuglice
80 ml ruma
100 g otkoštenih suvih šljiva
1 kašika naribane narandžine korice
200 g čokolade za kuvanje
75 g maslaca
240 g petit keksa
80 g popečenih oguljenih lješnjaka
1 rum šećer
Za glazuru
50 g maslaca
100 g čokolade za kuvanje
50 g tamne čokolade
Priprema
Za kuglice
Rum stavite u posudu i zagrijte do vrenja. Dodajte grubo narezane šljive, koricu narandže, promiješajte, maknite s vatre i pustite da malo odstoji. Čokoladu i maslac zajedno stavite u posudu i na pari otopite.
U električnoj sjeckalici usitnite keks i lješnjake. Dodajte rum šećer, šljive sa rumom, otopljenu čokoladu i još malo izmiješajte. Smjesu stavite u frižider na 30-ak minuta, izvadite je i od nje napravite 30-ak kuglica.
Za glazuru
Maslac rastopite na laganoj vatri i neprestano miješajte dok ne postane pjenast. Maknite s vatre, dodajte čokoladu natrganu na komadiće, poklopite i pustite da odstoji 2-3 minuta. Dobijenu glazuru prelijte preko kuglica. Čokoladne kuglice stavite u frižider do posluživanja.
BONUS VIDEO:
Izvor: ( aloonline.ba / 033.ba )