back to top

ŽENE IMAJU VIŠE ZDRAVSTVENIH PROBLEMA ZBOG ALKOHOLA

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je vlade da uzmu u obzir spol pri razvoju politika o konzumaciji alkohola, upozoravajući da marketing te industrije sve više cilja na žene koje su pak suočene s većim zdravstvenim rizicima od muškaraca i od manje količine alkohola.

Agencija UN-a sa sjedištem u Ženevi saopćila je da postoje dokazi da su muškarci, žene i manjinske skupine različito pogođeni štetama povezanima s alkoholom te da je industrija prilagodila svoj marketing tako da cilja na različite spolove.

– Politike kontrole alkohola ostaju uglavnom rodno slijepe, kaže WHO te poziva vlade da uzmu u obzir spol pri osmišljavanju mjera kontrole.

Industrija se sve više koristi rodnim pristupima kako bi privukla potrošače, ističe WHO, dodajući da je od ključne važnosti držati korak s ovim promjenjivim marketinškim taktikama. Nakon uspjeha u borbi protiv utjecaja drugih proizvoda, poput cigareta, na javno zdravlje, WHO sve više usmjerava pozornost na rješavanje pitanja štetnosti alkohola.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe studije koje su otkrile da industrija sve više cilja na žene – od pakiranja do reklama koje naglašavaju aspekte feminizma ili ženska prijateljstva. Muškarce se također cilja marketingom kojim se naglašavaju tradicionalne predodžbe o muškosti i izloženi su većem riziku od opijanja, razvoja problema s alkoholom i agresivnog ili rizičnog ponašanja, istaknula je WHO.

žene imaju više zdravstvenih problema zbog alkohola
ŽENE IMAJU VIŠE ZDRAVSTVENIH PROBLEMA ZBOG ALKOHOLA

Žene trpe veće štete pri nižim razinama konzumacije alkohola. LGBTQ+ zajednica također se suočava s različitim štetama, često konzumira više alkohola i ima više problema s ovisnošću nego hetroseksualne osobe, dok su naslijeđe kolonijalizma i ekonomska marginalizacija također doveli domorodačke narode u povećani rizik, rekao je WHO.

Ta organizacija ističe da je konzumacija alkohola uzročni faktor za više od 200 bolesti i povreda, uključivo i neke vrste raka, ciroza jetre i kardiovaskularne bolesti, prenosi Hina.

ŽENE IMAJU VIŠE ZDRAVSTVENIH PROBLEMA ZBOG ALKOHOLA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img

Možda vas zanima